La Fundació Althaia de Manresa ha format 331 especialistes en 25 anys

Els metges residents són professionals que han acabat el grau i s’han d’acabar de formar en una disciplina concreta

Ramon Santisteve, responsable de la formació sanitària especialitzada d’Althaia, en una reunió amb residents

Ramon Santisteve, responsable de la formació sanitària especialitzada d’Althaia, en una reunió amb residents / Althaia

Jordi Morros

Jordi Morros

Un metge resident s’ha de passar entre quatre i cinc anys per formar-se en una especialitat concreta un cop ha acabat el grau de Medicina, que són sis anys. Entremig passa gairebé un any més per preparar-se el MIR, la prova de les oposicions per poder optar, precisament, a una especialitat. Els últims sis anys, la Fundació Althaia de Manresa ha format 126 especialistes mèdics. 331 des del primer moment que va començar el seu recorregut docent propi, el 1998.

En aquests moments l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa compta amb 150 metges residents. 88 de propis d’Althaia i 62 de l’Institut Català de la Salut. A part de la vessant purament assistencial, la formació és l’altra aportació que fa Manresa al sistema sanitari. Formació que també es porta a terme a altres centres com els d’atenció primària.

Del grau a l’especialitat

Un resident és un professional que ha fet un grau. Per poder exercir una especialitat d’aquell grau, ha d’acabar de formar-se. I això es fa amb el que se’n diu una residència. Ho explica el cap d’estudis de Formació Sanitària Especialitzada d’Althaia, Ramon Santisteve. La residència de Medicina dura de quatre a cinc anys en funció de l’especialitat. La d’Infermeria, dos. I la de Psicologia, quatre.

En un context en què manquen professionals, captar metges i infermeres perquè facin la residència és clau per un centre hospitalari. No tots els hospitals tenen residents. És un procés llarg i complex que ha de passar per la Generalitat i per Madrid, comenta Santisteve.

El recorregut docent del de Manresa va començar el 1994, quan el govern central va acreditar l’aleshores Hospital General per formar metges de família de l’Institut Català de la Salut (ICS). No va ser fins al 1998 que va tenir la primera unitat pròpia reconeguda. Va ser la de Medicina Interna. Després vindrien les de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Psiquiatria i Infermeria de Salut Mental. Actualment forma especialistes en 16 disciplines. Aquest any, per exemple, ofereix per primer cop la de Radiodiagnòstic.

«Jo sempre dic que tenir residents és jugar la Champions. El màxim reconeixement que pot tenir un servei és que estigui acredita per formar residents», assegura Santisteve. Implica tenir infraestructura i un servei ordenat. A més a més, «tenir un professional que arriba per formar-se també t’obliga a endreçar la casa per dins i a tenir les idees clares».

Variables a tenir en compte

Per oferir residències es tenen en compte variables com per exemple la necessitat que hi hagi especialistes en aquella disciplina. També que l’hospital en qüestió tingui un determinat volum assistencial. «Has de tenir pacients i una complexitat determinada». Que sigui un servei «que ja tingui una dinàmica docent» en el sentit que no esperi a tenir residents per començar a fer docència i recerca, i també que els professionals del servei en qüestió ja tinguin un bagatge professional.

Aquest maig 34 nous residents han començat a formar-se a Althaia

Aquest maig 34 nous residents han començat a formar-se a Althaia / Arxiu/Eduard Vega

Ni un hospital massa petit, ni un hospital molt gran, el reclam

«No som ni un hospital petit, ni tampoc un mega hospital». Aquest és l’avantatge amb el qual juga l’Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia per atraure residents que es formin a Manresa amb la idea que alguns d’ells s’acabin quedant i no caiguin en la temptació de voler anar a l’àrea metropolitana o al seu entorn, a centres assistencials més grans.

«No som molt grans, i això ens fa més pròxims», diu Santisteve. La integració dels residents a l’equip de professionals és més fàcil i un dels factors que més puntuen quan fan l’avaluació. Santisteve continua: «No som tan grans com perquè se sentin una formigueta, però tampoc no som tan petits com per no tenir un volum assistencial important i casos complexos per poder garantir una formació de qualitat». Això, sumat a «un entorn que et pot donar una bona qualitat de vida», és el que Althaia ofereix a potencials residents.

Els darrers anys s’hi ha afegit un factor que ajuda: la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la unitat docent de Manresa. «Fa que et coneguin de primera mà. Què ens faltaria?. Començar Medecina des de primer», diu. Actualment, primer i segon es fa a Vic, i a partir de tercer, entre Vic i Manresa. Així i tot, «hem de tocar de peus a terra. La majoria de la població de Catalunya viu a l’àrea metropolitana. No pensen que aquí hi ha un hospital d’aguts amb 400 llits, on fem cirurgia robòtica, 16 especialitats acreditades, una qualitat assistencial molt bona i un volum i una complexitat que no té res a envejar a hospitals dels vallesos».

Aquest juny 34 residents s’han incorporat a Althaia.

Subscriu-te per seguir llegint