Solsona acull la 94a edició de la tradicional festa de Sant Cristòfol

Aquest cap de setmana, Solsona celebra la festa de Sant Cristòfol amb la primera revetlla de l’estiu i la tradicional benedicció de vehicles

Benedicció de Sant Cristòfol de Solsona en una edició anterior

Benedicció de Sant Cristòfol de Solsona en una edició anterior / Arxiu/Ricard Monsó

Redacció

El dies 6 i 7 de juliol el gremi de transportistes de Solsona celebra la festa del seu patró amb la primera revetlla de l’estiu, dissabte a la nit, i la tradicional benedicció de vehicles diumenge al migdia, precedida d’un esmorzar i una missa en honor a Sant Cristòfol.

Per celebrar el dia del patró dels conductors i transportistes, la Comissió de Festes de Sant Cristòfol convoca camions i altres vehicles el diumenge dia 7 de juliol a les dotze a la plaça del Camp per a la tradicional benedicció. La corrua de cotxes i camions puja per la carretera de Torà i baixa des de la plaça del Camp cap a l’avinguda del Claustre. Els cotxes i camions, mentrestant, es fan sentir mentre esperen la benedicció.

La celebració de Sant Cristòfol, però, arrencarà la vigília, dissabte dia 6 de juliol, amb el ball de revetlla de la plaça del Camp a càrrec de Stresband a partir de dos quarts d’onze de la nit el qual, en cas de pluja, es traslladarà a la sala polivalent.

Diumenge, els xofers més matiners estan citats a l’esmorzar del gremi a les nou del matí. Per participar-hi cal confirmar amb antelació contactant amb els organitzadors de la festa. Abans de la benedicció hi haurà una missa a les onze a la catedral en honor a Sant Cristòfol.

L’any 2022 es va incorporar la figura del pendonista d’honor. És una manera de retre homenatge als pioners del sector del transport de Solsona i comarca. Enguany els pendonistes d’honor seran la família Carrasco-Moreno. Òscar Vitutia, un dels organitzadors de la festa, explica que la família Carrasco-Moreno ha estat sempre molt vinculada a la festa, sempre han tingut camions i han viscut del transport. «Després de l’aturada de la pandèmia vam creure oportú crear la figura del pendonista com una manera d’homenatjar la gent vinculada al sector i de donar visibilitat a la seva tasca», explica Vitutia.

Des de l’organització afirmen que la quantitat de vehicles que assisteixen a l’acte sempre és entre dos-cents i tres-cents, contant camions i vehicles particulars. Enguany s’espera la mateixa participació. «La festa de Sant Cristòfol és un esdeveniment molt arrelat a la ciutat de Solsona i la gent ja l’espera quan arriba la primera revetlla d’estiu», relata Vitutia. En la benedicció s’espera que hi hagi menys vehicles pesants ja que la seva presència cada any és inferior.

Fa noranta-quatre anys que Solsona celebra aquesta diada, encara que potser no sempre s’ha celebrat de la mateixa manera. L’any 2020 no es va poder celebrar a causa de la pandèmia de la covid-19 i l’any 2021 va quedar limitada a la missa i a la benedicció dels vehicles pel mateix motiu. Des d’aleshores, s’han anat recuperant els actes de sempre.