Olius vol tornar a obrir les portes del tresor romànic del Solsonès

L’església de Sant Esteve, construïda durant la segona meitat del segle XI, roman tancada al públic, llevat de les visites concertades, d’ençà de la marxa del matrimoni que se’n feia càrrec

L'alcaldessa d'Olius, Marta Comitre, i Pau Vilaseca, de Solsona Experience, al davant de l'església de Sant Esteve d'Olius

L'alcaldessa d'Olius, Marta Comitre, i Pau Vilaseca, de Solsona Experience, al davant de l'església de Sant Esteve d'Olius / OSCAR BAYONA

Laura Serrat

Laura Serrat

El municipi d’Olius estudia la forma de tornar a obrir les portes de l’església romànica de Sant Esteve, un edifici mil·lenari declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, que des de fa un any es manté tancat al públic, llevat de les visites concertades, després de la marxa de la parella que s’ocupava del manteniment i el control del temple.

Es tracta d’un dels monuments més singulars de la comarca, bastit durant la segona meitat del segle XI, amb elements d’interès com una cripta preromànica que conserva els carreus originals. Conjuntament amb el poblat ibèric i el cementiri modernista, dissenyat per Bernadí Martorell, conformen el conjunt monumental d’Olius, que atreu visitants d’arreu.

No obstant això, d’ençà de la marxa del matrimoni que viva a l’edifici de l’antiga escola, a tocar de l’església, i que fins ara s’ocupava del manteniment de l’entorn, els turistes es troben amb la sorpresa que l’església roman tancada i només és possible visitar-la reservant una visita a través del projecte cooperatiu Solsona Experience o bé assistint a una de les misses que se celebren encara a l’església el primer i el tercer diumenge de cada mes.

“És una llàstima perquè hi ha molta gent amb interès per visitar-la”, apunta l’alcaldessa d’Olius, Marta Comitre, que assegura que l’Ajuntament estudia la forma de tornar-la a obrir de manera regular. Sobre la taula hi ha diverses opcions, com ara la possibilitat de convocar un concurs públic perquè una nova família s’instal·li a viure a l’edifici de l’antiga escola i tingui cura del manteniment de l’església, així com de la seva obertura diària.

L’alcaldessa, però, és conscient que costarà trobar una família disposada a assumir el compromís d’obrir-la i tancar-la cada dia, per això es planteja altres possibilitats com ara la creació d’un pany electrònic amb un codi QR gestionat des de l’Ajuntament que en permeti controlar l’accés. El seu objectiu és poder controlar d’alguna forma l’entrada a l’església, tenint en compte que “es tracta d’un edifici d’un alt valor que cal preservar i protegir”.

Mentrestant, l’església es pot visitar a través del portal Solsona Experience, que ha incrementat el nombre de visites guiades entorn el conjunt monumental d’Olius d’ençà del tancament de l’església. Durant l’any 2022 hi va haver 785 persones que van visitar el conjunt, mentre aquest 2023, només amb el que portem d’any, aquesta xifra ja s’ha enfilat fins a 843.

En aquest sentit, un dels guies de Solsona Experience, Pau Vilaseca, assenyala que Sant Esteve d’Olius cada vegada genera més interès entre el públic, per ser “una de les joies romàniques del Solsonès que, malgrat que ha perdut elements d'interès com un retaule dedicat a Sant Esteve cremat durant la Guerra Civil, encara manté dempeus tresors com la cripta que enamora aquell que passa”.

Subscriu-te per seguir llegint