Conjuntivitis: causes, tractament i prevenció

La conjuntivitis és una inflamació de la conjuntiva, la membrana fina i transparent que cobreix la part blanca del globus ocular i la cara interna de les parpelles

La conjuntivitis no acostuma a ser complicada

La conjuntivitis no acostuma a ser complicada / Mutuacat

Mutuacat

La conjuntivitis és una inflamació de la conjuntiva, la membrana fina i transparent que cobreix la part blanca del globus ocular i la cara interna de les parpelles. És una afecció molt comuna, que pot afectar persones de totes les edats. Tot i que sovint és lleu, pot ser molesta i, en alguns casos, contagiosa.

Els símptomes principals són:

  • Envermelliment de l’ull
  • Picor o sensació de cremor
  • Llagrimeig excessiu
  • Secreció que pot formar crostes durant la nit
  • Sensibilitat a la llum
  • Sensació de tenir alguna cosa a l’ull

Tipus

Generalment, es classifica segons la seva causa. Així, trobem:

Conjuntivitis infecciosa: pot ser causada per virus, bacteris o clamídia. La conjuntivitis infecciosa sol ser contagiosa i es pot propagar per contacte directe amb els ulls infectats o amb objectes contaminats.

Conjuntivitis al·lèrgica: es produeix per una reacció al·lèrgica a una substància present a l’aire, com ara el pol·len, la pols o el pel d’animals. La conjuntivitis al·lèrgica no és contagiosa.

Conjuntivitis irritativa: l’exposició a productes químics, fum o altres substàncies irritants pot causar aquest tipus de conjuntivitis, que evidentment tampoc no és contagiós..

Tractament

És important reconèixer els símptomes i seguir els consells mèdics per a un tractament adequat. Aquest tractament depèn de la causa subjacent, i generalment és una afecció tractable que es resol sense complicacions greus.

Conjuntivitis vírica

Normalment es resol per si mateixa en una o dues setmanes. Es poden utilitzar compreses fredes i llàgrimes artificials per alleujar els símptomes. En canvi, no es recomanen els antibiòtics, ja que no són efectius contra els virus.

Conjuntivitis bacteriana

Sovint es tracta amb gotes o pomades antibiòtiques prescrites per un professional de la salut. Al cap d’uns quants dies els símptomes solen millorar amb el tractament adequat.

Conjuntivitis al·lèrgica

Els antihistamínics, les gotes oculars al·lèrgiques i els col·liris descongestius poden ajudar a alleujar-ne els símptomes. També és important evitar els al·lèrgens que desencadenen la reacció.

Conjuntivitis irritativa

En primer lloc, es recomana rentar els ulls amb aigua per eliminar l’agent irritant. Si la irritació persisteix, cal consultar un professional de la salut.

Prevenció

Per prevenir la conjuntivitis, és essencial mantenir una bona higiene ocular i seguir algunes mesures preventives, com ara:

  • Rentar-se les mans amb freqüència i evitar tocar-se els ulls.
  • No compartir llençols, tovalloles, o cosmètics per als ulls.
  • Substituir regularment les coixineres.
  • Utilitzar ulleres de protecció en entorns amb productes químics o altres irritants.
  • Si es té conjuntivitis al·lèrgica, evitar l’exposició als al·lèrgens coneguts.

Tot i que la conjuntivitis pot ser incòmoda i, en alguns casos, contagiosa, generalment és una afecció tractable i es resol sense complicacions greus. En síntesi, el que cal és reconèixer els símptomes i seguir els consells mèdics per a un tractament adequat.

Si els símptomes persisteixen o empitjoren, és fonamental consultar un professional de la salut per assegurar-se d’obtenir el tractament correcte. En aquests casos, una assegurança de salut, com per exemple la de Mutuacat, proporciona atenció ràpida i de la màxima qualitat.

Si si vols llegir altres consells com aquest, visita el nostres blog!