Opinió | LA TALAIA

Fotomultes, solució i reinversió

Si després de deu anys, una mesura que es va aplicar en el seu moment per dissuadir els conductors de passar pel mig de la plaça Major de Manresa es manté amb el mateix número d’infractors, deu explicar o bé que els ciutadans som una colla de cabuts entestats en fer la nostra costi el que ens costi, o bé que les fotomultes no estan tenint l’efecte desitjat en quant a la millora del trànsit per aquest espai. Potser hi podria haver més explicacions, com ara que apareguessin com a sancionats molts conductors que a l’hora de la veritat no ho són per imperfeccions del sistema. En el que sí que va bé el sistema és recaptació municipal, o en la possibilitat que té l’administració manresana d’engreixar els seus comptes a partir de l’aplicació de les fotomulttes.

El sistema hauria d’evitar la presència de vehicles no autoritzats en l’espai prohibit. Una major política de transparència informativa en aquest cas també ajudaria a valorar adequadament el servei, però malgrat tot és una possibilitat de recaptació exagerada.

Una altra cosa és saber quina destinació tenen els diners recaptats durant un parell de dècades per la maquineta de les fotografies. Seria de rebut pensar que aquests euros que es podrien comptar en milions cada any es reinverteixen en mesures per pacificar el trànsit, per millorar el deteriorat barri Antic.