Compte amb conduir amb ulleres de sol: la multa pot ser grossa!

Coneix les categories i per a què serveix cadascuna d'elles

La multa per dur ulleres de sol pot ser de 200 euros

La multa per dur ulleres de sol pot ser de 200 euros / freepik

Pablo Constantino

Conduir amb el sol de cares sol ser un martiri; a més, podem patir un accident per la falta de visibilitat. Per tal d'acabar amb aquest problema, són molts els conductors que utilitzem ulleres de sol per veure bé a la carretera; però, compte! La DGT adverteix que depèn de les circumstàncies et poden multar per dur-les: t'ho expliquem!

Encara més, està comprovat que l'excessiva claredat dels raigs del sol poden perjudicar seriosament la teva vista. Per tant, portar ulleres de sol no és cap antull. Per exemple, a les muntanyes nevades hi ha la famosa “ceguesa de la neu”, que és causada per aquesta claredat.

Tot i això, la DGT avisa que no totes les ulleres de sol valen i estableixen multes per usar-les. Tot i que es tracta d'un objecte totalment permès i justificat.

Fins a 200 euros de multa de la DGT per fer servir ulleres de sol inadequades

El primer que assegura la DGT és que les ulleres de sol han d'estar homologades i recomanen anar a òptiques o qualsevol altre comerç que estigui capacitat per vendre aquest tipus de productes.

No obstant això, hi ha una llista establerta per la DGT que té categories respecte a les ulleres de sol. Aquestes categories es diferencien, bàsicament, pel filtre solar que tinguin:

  • Categoria 0: Lents clares o molt lleugeres, principalment utilitzades per a moda i interiors que bloquegen el 19% de la llum.
  • Categoria 1: Lents pàl·lides, adequades per a dies ennuvolats que bloquegen el 56% de la llum i no estan permeses de nit.
  • Categoria 2: Lents moderades, ofereixen protecció contra l'enlluernament i bloquegen el 81% de la llum. Tampoc la DGT permet fer-les servir de nit.
  • Categoria 3: Lents fosques, ideals per a dies assolellats (la categoria més comuna) i bloquegen el 92% de la llum, per la qual cosa no es permeten de nit.
  • Categoria 4: Lents molt fosques, utilitzades per a situacions d'alta exposició al sol com a les muntanyes i bloquegen fins al 98% de la llum.
Has de ser conscient de la categoria de les ulleres de sol que utilitzes quan condueixes

Has de ser conscient de la categoria de les ulleres de sol que utilitzes quan condueixes / freepik

Com queda registrat en aquest llistat, des de la categoria 0 a la 3 no es poden fer servir de nit, la qual cosa comporta multes. Tot i això, sobre les quals cal advertir són les de categoria 4, ja que aquestes no estan permeses en cap cas quan vas al volant.

Per tant, les ulleres de sol d'aquest estil no es poden dur al volant i són les que suposen multes de 200 euros. No obstant això, es podria fer el pagament aviat, és a dir, reduir la sanció fins als 100 euros.

A més, aquells que tinguin problemes de visió, com ara utilitzar ulleres graduades, també es poden veure involucrats en sancions. Bàsicament, si aquest tipus de conductors no porten les ulleres de sol graduades serien sancionats amb una multa de 200 euros.