MAPA | Les millors platges de Catalunya per anar amb el teu gos

Cada cop són més les platges on pots passejar amb el teu gos -això sí, algunes amb limitacions- i, el que és més important, cada vegada són més les platges amb un espai habilitat per a ells

Kalu, un border collie, es banya a la platja per a gossos de la Rubina, a Empuriabrava (Girona)

Kalu, un border collie, es banya a la platja per a gossos de la Rubina, a Empuriabrava (Girona) / Divina Medina

Vega. S. Sánchez

La calor i les altes temperatures afecten la nostra vida quotidiana, impedint descansar amb normalitat i, de vegades, provocant problemes més grans, com lipotímies o síncopes, deshidratacions o, simplement, cansament extrem i sudoració excessiva.

Els animals també pateixen les inclemències del sol i la calor de l'estiu. Els gossos, per exemple, poden patir cops de calor, sobretot "els braquicèfals [és a dir, els que tenen els cranis més amples] com els bulldogs, els bòxers i, principalment, els carlins", explica Gloria Cerviño, responsable del servei d'hospitalització de l'Hospital Veterinari Puchol. "Això és perquè, per si mateix, aquestes races tenen més dificultat per respirar", aclareix la veterinària.

També si el gos és un cadell -perquè són més moguts i tenen menys defenses- o és un animal gran, té els cabells negres o llargs o té sobrepès estarà més exposat a passar calor i poder patir un cop de calor.

Evitar el cop de calor

Per evitar-ho i intentar que el gos no passi massa calor, convé seguir les recomanacions que cada any fan les autoritats per a nens i gent gran: beure molta aigua, no exposar-se al sol a les hores centrals del dia -en el cas dels gossos, no fer passejades llargues entre les 14 i les 16 hores-, proporcionar-li ombra, ventar-li si se'l veu panteixant o esbufegant en excés... i portar-lo a una platja, si és possible.

Però no totes les platges admeten gossos durant la temporada de bany. Encara més, a la immensa majoria no es permeten.

L'ús de les platges ve contemplat a la Llei de Costes (Llei 22/1988, de 28 de juliol, modificada des de 2013 per la Llei 2/2013, de 29 de maig), una normativa que regula la protecció, conservació i utilització del litoral de manera general.

Autonomies o ajuntaments

Aquesta normativa estableix que són les comunitats autònomes o els ajuntaments els encarregats de mantenir les condicions de neteja i salubritat de les zones de bany, així com de col·locar els cartells informatius amb les característiques, infraestructures i mesures de seguretat d'aquestes, com l'entrada de gossos, que és la més habitual.

Les raons són òbvies: en general, les platges solen abarrotar-se a l'estiu i un gos sempre pot molestar si es posa a bordar, xipollejar a l'aigua o furgar a la sorra. A més de qüestions higièniques, ja que els gossos poden tenir puces i paparres que poden quedar a la sorra -i passar als humans-, a més que expulsen orins i excrements.

Platges aptes per a gossos

Cada cop són més les platges on pots passejar amb el teu gos -això sí, algunes amb limitacions- i, el que és més important, cada vegada són més les platges amb un espai habilitat per a ells.

Si vius a Catalunya o estiueges en aquesta comunitat, convé que sàpigues que és la zona on es va habilitar la primera platja canina -la platja de La Rubina, a Empuriabrava-, de manera que l'oferta de platges on pots portar al teu gos és extensa.

Des d'Empuriabrava fins al Deltebre, passat per Barcelona, Sitges i Roda de Barà, nombroses són les platges catalanes on pots anar amb el teu gos, encara que algunes posen restriccions durant la temporada de bany.

De setembre a maig

Fora de temporada -és a dir, de finals de setembre a principis de maig- en teoria es pot anar a qualsevol platja i en qualsevol moment amb un gos, encara que no hi ha una normativa general, ja que a Catalunya, com s'ha esmentat anteriorment, són els ajuntaments els encarregats de regular la normativa per a les platges.

I sempre complint unes normes bàsiques, que solen ser les mateixes que imperen quan surts amb ell a passejar pel carrer: recollir i netejar correctament les seves deposicions, portar la cartilla amb les vacunacions actualitzada, que tingui posat el microxip, que un adult el controli i, si és una raça considerada GPP, també ha d'anar amb morrió i corretja.

Llista de les habilitades a Catalunya

De nord a sud, heus aquí una llista amb algunes de les platges on es pot anar amb gos i gaudir del sol i la sorra sense problemes. Alguna que l'any passat no estava habilitada per als gossos, com la del Miracle a la ciutat de Tarragona, aquest any sí que estarà disponible.

Girona:

  • Platja de les Barques (Colera). D'uns 130 metres de llargada, és la platja central del poble i té una zona delimitada per a gossos.
  • Platja de Sant Jordi (Llançà). Petita platja de roca, sorra i pedres. Sense restriccions horàries per a gossos.
  • Platges de Port de la Vall i platja de la Ribera (Port de la Selva). Tampoc no tenen restriccions horàries.
  • Platja de La Rubina (Empuriabrava) va ser la primera platja d'Espanya on es va permetre l'entrada de gossos. És una platja de sorra fina i aigua cristal·lina amb moderat onatge amb un tros -el que limita amb la localitat de Roses- on els gossos poden anar solts. Fa marxada del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà.
  • Platja del Rec del Molí (l'Escala). La meitat dels 370 metres d'aquesta platja és habilitada (i delimitada) per als gossos.
  • Platja dels Griells- l'Estartit (Torroella de Montgrí). Davant del càmping El Molino -que, per descomptat, és pet-fiendly- té un tram obert d'uns 600 metres per als gossos sense limitació horària.
  • Platja Pere Grau (Palamós). Amb una longitud de només 15 metres, és un espai obert als gossos durant tot l'any des del 2021. Fora de la temporada de bany també es pot anar amb gossos a la Platja Gran de Palamós.
  • Cala del Niu (Sant Feliu de Guíxols). Una de les darreres incorporacions a les platges 'dog-friendly', és també una de les més petites. Situada entre la cala Maset i la cala del Cranc, a tocar de la platja de Sant Pol, permet un màxim de cinc gossos.

Barcelona:

  • Platja de la Conca (Malgrat de Mar). Situada a la costa del Maresme, a menys de 80 km de Barcelona, aquesta platja té una superfície de 1.200 metres i un aforament màxim de 150 persones.
  • Platja Canina de Pineda de Mar. No té restriccions horàries ni de dies, es pot accedir amb gossos en qualsevol moment.
  • Cala de la Picòrdia (Arenys de Mar). Són 1.500 metres quadrats amb una part permesa per a gossos situada entre l'estació de tren i el port. Té aforament màxim per a un centenar de gossos però compte, han d'estar censats al municipi. A les altres platges de la ciutat (La Musclera, Cavaió i Platja de les Roques d'en Lluc) està permès anar amb gossos (censats a qualsevol lloc) de 20 hores a 8 del matí.
  • Platja de Ponent (Mataró). El 50% de la platja mataronina, degudament senyalitzada i tancada, es destinarà als gossos. Una de les novetats principals de l'any passat va ser la instal·lació d'una dutxa per als gossos.
  • Platja de Can Teixidor (Montgat-El Masnou). La zona per a gossos, que va des de Can Teixidor fins a Montgat, té una longitud de 400 metres i un aforament màxim de 35 gossos.
  • Platja Patins a Vela (Badalona). Amb aforament limitat a 60 persones i 40 gossos, és un tram de platja de 900 m² de sorra fina ideal per gaudir al costat de les mascotes. Tot i això, només poden entrar els que estiguin degudament identificats amb el xip.
  • Platja del Llevant (Barcelona). Des del 2016, l'Ajuntament de Barcelona inaugura un tram delimitat per a gossos que només està disponible en temporada de bany.
  • Platja de les Marines (Gavà). Amb espai per a 100 persones i 75 gossos, és un espai acotat d'uns 1.000 m² situada entre els carrers Vandellòs i Tamarit. Es tracta d'un espai que garanteix la convivència, seguretat i higiene entre usuaris i els seus animals, delimitat, controlat i amb els serveis necessaris. Hi ha control d'accés, aforament i es comprova que els gossos estan censats, un requisit indispensable per accedir-hi. Com a novetat, aquest estiu del 2023 es compta amb una dutxa amb mànega per treure la sorra als gossos que surten de la platja o refrescar-los. (que estarà operativa en funció de les restriccions que es puguin establir per la situació de sequera). També hi ha una font per a ús exclusiu dels gossos. Està equipat amb un mòdul prefabricat que farà de punt d'informació i accés a la platja, i està controlat per agents informadors. Queda delimitat amb tanques metàl·liques desmuntables per afavorir el pas dels vehicles de neteja. Per garantir la qualitat de l'espai, es faran analítiques específiques i periòdiques de la sorra i de l'aigua de bany.
  • Cala Vallcarca (Sitges). Situada a la carretera del Garraf –que uneix Castelldefels i Sitges– té sorra i una part de roques. Té una petita zona d'aparcament a peu de platja i molt a prop, el parc natural del Garraf.
  • Platja Les Salines (Cubelles). A mig camí entre Cubelles i Cunit i 50 km de Barcelona, és una platja de 450 metres que no té limitació d'horari ni de temporada per anar amb gossos.

Tarragona:

  • Cala de la Torrota (Roda de Barà). És una petita platja de difícil accés i baixa ocupació entre Platja Llarga i La Punta d'en Guineu. A marea alta la platja canina gairebé desapareix, però és un bon lloc per gaudir amb el gos perquè no té restriccions horàries.
  • Platja Riera d'Alforja (Cambrils). De 100 metres i situada entre els passeigs de La Salle i de les Palmeres, disposa de dutxes per a gossos i persones. La zona per als gossos està delimitada per una tanca.
  • Platja Punta del Riu (Mont-roig). Situada al sud del terme municipal, a Miami Platja, a tocar de la desembocadura del Riu Llastres, té 100 metres de llarg i 80 d'amplada.
  • Platja del Miracle (Tarragona). Dels 500 metres de llarg que té la platja, se n'habiliten gairebé la meitat -220 metres- per als gossos. L'espai, que se situa a la zona més propera a les roques, tocant el Fortí de la Reina, està senyalitzat convenientment.
  • Cala Cementiri (l'Ametlla de Mar). De pedra, és una de les petites cales -té només 20 metres- de la localitat del sud tarragoní.
  • Platja Bon Caponet (l'Ametlla de Mar). Compte amb el privilegi de ser la primera platja de la província de Tarragona oberta per a gossos. Igual que l'anterior, està formada sobretot per pedres, per la qual cosa cal anar amb compte perquè els gossos no es facin malbé els coixinets plantars o polpes. Té dutxes per als gossos.
  • Platja de la Bassa de l'Arena (Deltebre). D'uns 500 metres de longitud, permet l'ús i el gaudi dels gossos durant tot l'any.
  • Platja La Platjola (Alcanar). D'uns 300 metres de longitud, és en un entorn natural que la converteix en una platja verge. Limita l'entrada de gossos durant l'etapa estival -del 15 de juny al 15 de setembre- i no deixa que hi accedeixin d'11 del matí a sis de la tarda. Però sí que fos fora d'aquest horari.