Festes

Les novetats de la Festa Major de Manresa 2024: un bus llançadora unirà el centre amb l'Agulla el dia del castell de focs

El programa concentrarà un centenar d'actes entre el 29 d'agost i el 2 de setembre amb el català com a fil conductor

Tània Infante, regidora de Cultura; Joan Orriols, de l'Associació Manresa de Festa; Manel Fontdevila, autor del cartell de la Festa Major i Marc Aloy, alcal de de Manresa

Tània Infante, regidora de Cultura; Joan Orriols, de l'Associació Manresa de Festa; Manel Fontdevila, autor del cartell de la Festa Major i Marc Aloy, alcal de de Manresa / Jordi Morros

Jordi Morros

Jordi Morros

Un autobús llançadora que unirà el centre de Manresa amb el parc de l'Agulla per poder anar al castell de focs, serà una de les novetats de la festa major de Manresa 2024. S'ha presentat aquest dimarts al migdia a l'Ajuntament en un acte en el qual han participat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; la regidora de Cultura i Llengua, Tània Inante; el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; i el dibuixant Manel Fontdevila, que signa el cartell d’enguany. 

Com l'any passat, la celebració es concentrarà en cinc dies, del 29 d'agost al 2 de setembre, amb un centenar d'actes. Els dies previs ja hi haurà un primer tast amb la moscada infantil i el Tap'Antic.

La principal novetat: el bus llançadora

El bus llançadora sortirà del carer Guimerà i també pararà a plaça Espanya, entre 3/4 de 6 de la tarda i 3/4 de 10 del vespre, 15 minuts abans de l’inici de l’espectacle de pirotècnia que igual que l'any passat anirà a càrrec de l'empresa Pirotècnia Tomàs.

La llengua catalana

Durant la presentació, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha destacat que la festa major tindrà la llengua catalana com a fil conductor. El pregoner serà el filòleg bagenc Jordi Badia, en un acte que se celebrarà el pròxim 31 d’agost a dos quarts d’una del migdia al Saló de Sessions del consistori manresà. D'altra banda, el compromís amb la llengua catalana continuarà amb els caps de cartell seran els grups Figa Flawas i la cantant Mushkaa. Al castell de focs, la música també estarà potagonitzada per grups catalans.

Els concerts, de nou al polígon dels Dolors

Igual que en les darreres edicions, els concerts es duran a terme al carrer Sallent del polígon dels Dolors, el mateix que la segona edició de la festa del Cocotown, un festival per a tots els públics. Per altra banda, la major part de les activitats pensades per infants es duran a terme al pati del Casino. També canvia d'ubicació el ball de nit. L'orquestra Selvatana farà el concert de cobla a la plaça Porxada el divendres a la tarda i el ball de nit s'estrenarà a la plaça Sant Domènec.

Manel Fontdevila firma el cartell

S'han programat un centenar d'actes de tota mena que s'anunciaran amb un cartell obra del dibuixant manresà i col·laborador de Regió7, Manel Fontdevila. S'ha inspirat amb el castell de focs i les admiracions que genera en forma d'exclamació, i també hi apareixen els nans.

El cartell de la festa major de Manresa 2024

El cartell de la festa major de Manresa 2024 / Jordi Morros

Entre el centenar d’activitats hi ha les tradicionals com la ballada de la imatgeria a la plaça Major, les visites a la Manresa Desconeguda que enguany es duran a terme al parc de can Font i a l’antic Escorxador que ara forma part del campus universitari de Manresa, o el certamen artístic de les Microcopies. Sense oblidar la trobada de bateries, que aquest any serà especial perquè celebra el quinzè aniversari, o el correfoc del dilluns 2 de setembre que culminarà amb el ball final de l’orquestra Mitjanit.

El mateix dilluns es retrà homenatge a Joaquim Amat-Piniella amb motiu dels 50 anys de la seva mort, i també es farà un reconeixement a Josep Anselm Clavé amb la presentació de la restauració de la seva escultura, ha anunciat la regidora Tània Infante.

Segons Aloy, la Festa Major és la del retrobament. Per la seva part Orriols ha destacat que la missió de l’Associació Manresa de Festa és fer de lligam entre el teixit associatiu, protagonista de bona part dels actes, i l’Ajuntament, que és l'organització.