Fem Manresa reclama afrontar els problemes de drogodependències al Centre Històric

Proposa l'actuació d’un equip d’intervenció social en salut mental i la dinamització de la plaça Sant Domènec

Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix

Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix / Francesc Galindo

Redacció

El grup a l'oposició Fem Manresa reclama al govern municipal una intervenció urgent per abordar els problemes de drogodependències que s'evidencien al Centre Històric que està perjudicant la salut de les persones que les pateixen i la cohesió social.

Així, per abordar un problema de salut pública, d’exclusió social i de convivència al centre de Manresa, la candidatura reclama accions com impulsar de forma immediata un equip d'intervenció social especialitzat en salut mental o crear un nou Pla Local de Prevenció de Drogodependències, a més d'incentivar la dinamització cultural i esportiva de la plaça Sant Domènec, facilitant que el conjunt de la població pugui veure-la com un espai amable. Accions que, si bé des de la candidatura es veuen urgents al centre de la ciutat, podrien acabar expandint-se a altres zones si es veiés convenient.

Una prioritat

"El govern d'ERC, PSC i Impulsem no pot continuar ignorant les persones que, per les seves experiències vitals d’exclusió, s'han vist abocades al consum de drogues a la nostra ciutat,

generant-se un problema evident de salut pública i de pèrdua d'oportunitats per a les persones drogodependents, a més de problemes de convivència quan les addiccions deriven en conductes considerades incíviques o, en alguns casos, violentes", assenyalen des de Fem Manresa. "Actuar per acompanyar i oferir alternatives i oportunitats a persones que es troben en una espiral de drama social, facilitant que en puguin sortir, ha de ser una prioritat municipal".

Des de la candidatura també es veu amb preocupació que, mentre s'estan dedicant recursos a obrir una comissaria al Barri Antic amb l'argument de "millorar la seguretat", s'estiguin oblidant constantment els problemes d'addiccions. “El govern, per una qüestió electoralista, està fent bandera constantment de polítiques policials mentre s’oblida sistemàticament de les causes dels conflictes de convivència o dels delictes, i ho està fent també amb les drogodependències”, critiquen des de Fem Manresa. "Què pretén el govern? Solucionar les addiccions fruit de situacions d'exclusió social amb multes i identificacions? Castigant a qui li queda poc per perdre?", es pregunten des de Fem Manresa. "Perquè, si aquesta és la intenció, està clar que no funcionarà, i el problema només es cronificarà".

Davant d'aquesta situació, des de Fem Manresa es reclama posar en marxa de forma immediata un equip d'intervenció social, amb la participació de Serveis Socials, l'Àrea de Salut Mental de la Fundació Althaia i el Departament de Salut -valorant també la participació del servei d'intermediació comunitària Enllaç i d'un equip d'agents cívics-, que s'encarregui d'analitzar els casos de les persones que consumeixen de forma abusiva a l’espai públic i promogui accions per resoldre'ls, acompanyar-los oferint alternatives i minimitzant les conseqüències d'una crisi de salut pública i social.

Pla de salut obsolet

En segon lloc, per poder abordar i prevenir, a mitjà i llarg termini, problemàtiques de drogodependències, la candidatura proposa la creació d'un Pla Local de Prevenció de Drogodependències. Aquest hauria de sorgir d’una anàlisi prèvia del context manresà, comptar amb propostes concretes i també amb el compromís polític i els recursos necessaris per a aplicar-se.

“Ara mateix, més enllà de si s’està aplicant de manera efectiva o no, comptem només amb un programa de prevenció de drogodependències en joves i adolescents aprovat el 2014, i l’últim Pla de Salut de Manresa va quedar obsolet el 2022”, assenyalen des de la candidatura.

En tercer lloc, Fem Manresa també proposen convocar un Consell municipal específic de Drogodependències, per valorar la millor manera d'impulsar les mesures proposades i generar

altres accions possibles si es veuen convenients.

Per altra banda, més enllà de l'abordatge del problema d'addiccions, des del grup de l'oposició també es defensa potenciar la dinamització quotidiana de la plaça Sant Domènec -un punt de pas al centre de Manresa i un dels espais on sovint es fan visibles les conseqüències humanes de les drogodependències-, facilitant que el conjunt de manresans i manresanes acabin veient la plaça com un espai amable i on fer vida.

En aquesta dinamització, s'hi podrien incloure activitats culturals en català -com concerts, actuacions teatrals, dansa o el cicle de cinema a la fresca en català aprovat pel ple a proposta de Fem Manresa-, però també d'esportives, amb iniciatives similars al Torneig de Vòlei Platja de plaça Major (celebrat recentment i com cada any a finals de juny) i amb la col·laboració d'entitats esportives de la ciutat. "No pot ser que, durant les festes de Nadal, s'hagi defensat constantment una iniciativa privada i ecològicament insostenible com la pista de gel per dinamitzar Sant Domènec, i la resta de l'any l'Ajuntament s'oblidi d'aquesta plaça".