L’Alternativa de Manresa afirma que té el «compromís» de l’Ajuntament per seguir a Puigmercadal

Malgrat el litigi obert amb veïns de cal Jorba, la 33a edició manté la plaça del Mercat com a escenari

El consistori remet a un estudi acústic de l’espai per minimitzar les problemàtiques derivades del so

Participants en la presentació de la 33a edició de la Festa Major Alternativa de Manresa, ahir a la tarda, amb l’edifici de cal Jorba com a teló de fons

Participants en la presentació de la 33a edició de la Festa Major Alternativa de Manresa, ahir a la tarda, amb l’edifici de cal Jorba com a teló de fons / EDUARD VEGA

Gemma Camps

Gemma Camps

La Festa Major Alternativa de Manresa no es mou de Puigmercadal i, malgrat l’oposició d’una petita comunitat de veïns de l’edifici de cal Jorba, un any més, el 33è ja, s’hi tornarà a fer el gruix dels concerts del programa d’actes, presentat ahir a la tarda a la plaça del Mercat. Fonts de l’organització van assegurar que tenen el «compromís» directe de l’alcalde Marc Aloy, com a principal representant polític de l’Ajuntament de Manresa, per continuar a Puigmercadal. 

Demanat per aquest diari, l’Ajuntament van informar que «hi estem treballant des del primer dia» i que estan fent «un estudi acústic de l’espai per tal de minimitzar les problemàtiques derivades del so, que esperem poder presentar ben aviat». Les fonts del consistori es van mostrar confiades que, amb les mesures que es derivin de l’estudi, serà possible compaginar el descans dels veïns amb els decibels de l’Alternativa fins a altes hores de la matinada.

MANRESA . PLAÇA PUIGMERCADAL . PRESENTACIO FESTA MAJOR ALTERNATIVA 2024

Participants en la presentació de la FMA 2024 / EDUARD VEGA

Responsables de l’Alternativa van explicar ahir que, després de la roda de premsa per defensar la continuïtat de la festa celebrada el 9 d’abril passat, i també fruit de la campanya de pressió encetada aleshores, que ha inclòs aplegar «2.000 signatures», van poder mantenir la reunió amb Aloy que havien reclamat, i amb la regidora de Cultura i Festes, Tània Infante, en la qual, afirmen, se’ls va garantir que l’Ajuntament faria possible la continuïtat de l’Alternativa a la plaça de la Muralla del Carme.

A diferència del que és habitual, enguany la presentació del programa, malgrat no estar perfilat del tot, es va fer més d’hora que mai. Tot fa pensar que es va triar avançar-ne la presentació com una mesura de pressió cap al consistori, si bé l’habitual, igualment, segons van aclarir ahir responsables de la FMA, és no rebre el permís per fer els actes a Puigmercadal fins entrat el mes d’agost.

No faran més renúncies

A la convocatòria van explicar que els darrers quatre anys ja han fet renúncies, com escurçar un dia els actes a Puigmercadal per guanyar-ne un a La Terrasseta (de dimecres a diumenge a de dijous diumenge), si bé aquesta va ser una decisió seva, o bé acceptar, des de fa dos anys (enguany serà el tercer) que la seguretat privada la posi l’Ajuntament.

En la roda de premsa van parlar Maria Oller i Marc Peraire. Rere seu, una trentena de persones van lluir cartells de la festa d’enguany i del lema ‘No hi ha Manresa sense l’Alternativa’, que també van cridar entre aplaudiments. 

No a privatitzar l’espai públic

Amb el mateix esperit reivindicatiu que va caracteritzar la convocatòria de l’abril passat, els responsables de la festa van manifestar «el nostre ferm rebuig a qualsevol intent de coartar el nostre dret a la ciutat». Al seu entendre, no permetre l’Alternativa a Puigmercadal no deixa de ser una privatització de l’espai públic i «converteix allò que és de tots en un privilegi per a uns pocs». 

Veïns de cal Jorba van demanar al consistori que no es tornés a fer la festa en aquest emplaçament per poder descansar a la nit. Fa dos anys que van iniciar la croada, amb l’amenaça de portar-ho als tribunals. En les ocasions en què Regió 7 els ha convidat a dir-hi la seva, ahir inclòs, han preferit callar.

Incertesa

Els organitzadors de l’Alternativa van admetre que «ha resultat difícil poder dur a terme la programació de l’edició d’enguany, ja que, davant la incertesa que pateix actualment l’Alternativa, el silenci des de les institucions i les traves burocràtiques, és difícil poder assegurar als artistes les condicions que necessiten i que hem pogut oferir-los cada any». 

Tal com ja va explicar aquest diari, una petita comunitat de veïns de cal Jorba van presentar una instància a l’Ajuntament perquè no autoritzés la celebració de l’Alternativa de l’any passat a Puigmercadal. Van esgrimir com a motiu que els concerts que s’hi fan sobrepassen els decibels permesos i els fan impossible el descans. La festa es va fer igualment i, fruit d’una reunió entre l’Ajuntament i l’organització de la FMA, es va posar un limitador a la plaça per ajustar el soroll i es van ajustar els horaris en relació amb altres anys, acabant algun dia mitja hora abans (a 2/4 de 5 de la matinada en lloc de les 5, van precisar ahir). 

Els veïns ho van considerar insuficient i, durant la festa, van demanar a una empresa especialitzada en el tema que mesurés els decibels a la plaça. A finals d’any, van presentar els resultats a l’Ajuntament, a qui enguany han tornat a demanar, ara amb assessorament legal, que no autoritzi la pròxima edició. En cas contrari, van dir que estaven disposats a portar-ho als tribunals. A hores d’ara, l’Alternativa no es mou de Puigmercadal i els veïns resten muts.

Concert del grup de rap de Galícia Ezetaerre a la plaça del Puigmercadal

Concert del grup de rap de Galícia Ezetaerre a la plaça del Puigmercadal / Arxiu/Oscar Bayona

Nova cercavila de la plaça de la Música a la de Puigmercadal

Amb el lema Construïm 1,2,3... 1.000 Alternatives, la 33a edició de la Festa Major Alternativa inclourà, enguany, una cercavila pel Barri Antic per fer el traspàs d’actes de La Terrasseta, a la plaça de la Música, estrenada amb èxit el 2020, fins a la plaça del mercat de Puigmercadal. Serà el dijous 29 d'agost.

Zetak actuarà a l'Alternativa

Zetak actuarà a l'Alternativa / Arxiu particular

La banda Funktory, formada per deu noies d'arreu de Catalunya, també actuarà a l'Alternativa

La banda Funktory, formada per deu noies d'arreu de Catalunya, també actuarà a l'Alternativa / Arxiu particular

Des del mateix dijous 29, després d’un sopar popular, fins al diumenge dia 1 de setembre, per l’escenari de Puigmercadal hi desfilaran el pop electrònic del grup basc Zetak, el cantautor Xavi Sarrià (ex d’Obrint Pas), la rapera Elane, l’electropop queer de Svetlana i el subnopunk travesti de Ruïnosa y las Strippers de Rahola. També hi actuaran Funktory, una banda funk formada per deu noies d’arreu de Catalunya; el cantautor Niño Indigo, el punk de la banda de Sallent Punkxada i els punxadiscos de Manresa Pundawakers. El final de festa el posarà, el diumenge dia 1 de setembre, la crema de la falla i la sessió petarda.

Ambient a La Terrasseta, espai de la FMA estrenat el 2020 i que ja forma part del seu ADN

Ambient a La Terrasseta, espai de la FMA estrenat el 2020 i que ja forma part del seu ADN / Laia Marcè Domènech

La Terrasseta concentrarà la programació del 24 al 28 d’agost a la tarda, amb actes de diferents disciplines, com un taller de ioga, concerts, un bingo musical, monòlegs i xerrades. El tret de sortida de la FMA continuarà sent el popular cercatasques, que recorrerà el Barri Antic acompanyat d’una xaranga. Serà el dissabte 24 d'agost.

A banda, es faran activitats per a les colles, amb l'acostumat concurs de samarretes, el concurs de paelles al parc de la Seu (obert a tothom) i un sopar de colles a La Terrasseta.