La Festa del Tomàquet del Bages convida a assistir a la transhumància d'un ramat de 120 cabres

La 8a edició se celebrarà entre el 19 i el 27 de juliol; el producte convidat serà l’ou, i la població convidada, Artés

Imatge d'arxiu de la transhumància d'un ramat de cent cabres lleteres

Imatge d'arxiu de la transhumància d'un ramat de cent cabres lleteres / Arxiu/Laura Serrat

Redacció/G.C.

La Festa del Tomàquet del Bages, que té per objectiu defensar la pagesia i el producte local, arribarà del 19 al 27 de juliol a la 8a edició. A banda dels actes consolidats, com el sopar del tomàquet, el pinxopote tomaquer i el mercat, s’hi afegirà la transhumància d’un ramat de 120 cabres. En aquesta convocatòria, el producte de referència serà l’ou, i el municipi convidat, Artés.

Un ramat de 120 cabres que es desplaça des del Penedès-Garraf fins a la Cerdanya seguint el camí recuperat per l’Associació Camí ramader de Marina farà nit el cap de setmana del 19, 20 i 21 de juliol en un camp que té l’Ajuntament a Can Poc Oli, dins del projecte de renaturalització d’aquest entorn. 

Munyir i fer formatge

L’arribada del ramat serà el divendres 19 de juliol, a partir de les 6 de la tarda, a Can Poc Oli, fins a on se’l podrà acompanyar. Una de les dues activitats relacionades amb la presència d’aquest ramat transhumant consistirà en aprendre a munyir les cabres. Tindrà lloc el dissabte 20 de juliol, de 9 a 11 del matí. De 2/4 de 12 a la 1 de migdia, a les instal·lacions de l’Escola Agrària de Manresa, també a Can Poc Oli, s’explicarà com elaborar formatge fresc a partir de la llet obtinguda en la munyida del ramat. Les dues activitats són gratuïtes. El diumenge 21 de juliol, a partir de les 10, el ramat sortirà en direcció cap a la Cerdanya. Ho organitzen l’Associació Camí Ramader de Marina i l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Agrupació de Defensa Forestal Pla de Bages i l’Escola Agrària de Manresa. 

El dissabte 27 de juliol tindrà lloc el Mercat del Tomàquet al Passeig de Pere III i, dos dies abans, el sopar del tomàquet, que en aquesta ocasió es farà al claustre del Museu del Barroc.

La Festa del Tomàquet gira al voltant del producte estrella de l’horta bagenca: el tomàquet. El seu objectiu és donar a conèixer els productors d’horta i les diverses varietats de tomàquet que conreen. Així mateix, és una bona oportunitat perquè els ciutadans coneguin el producte de proximitat i en puguin valorar els beneficis socials, econòmics i ambientals.  

Per consultar el programa es pot fer en aquest enllaç, i per repassar totes les activitats, a través d'aquest.