La trobada setmanal per la pau a Manresa clama per la no militarització d'Europa pensant en les eleccions del 9 de juny

Es va presentar un manifest de cara a la propera contesa electoral contra la creixent militarització del continent

Trobada de dilluns a Manresa organitzada per la plataforma Aturem les guerres!

Trobada de dilluns a Manresa organitzada per la plataforma Aturem les guerres! / Arxiu particular

G.C.

La plaça de Fius i Palà de Manresa, al costat de l'escultura L'Acollida, va rebre, ahir dilluns, la trobada per la pau que s'hi celebra setmanalment a les 7 de la tarda, organitzada per la plataforma local de la campanya Aturem les Guerres. En aquesta ocasió, es va aprofitar l'acte per llegir el manifest d'una mobilització contra la creixent militarització del continent europeu i contra les guerres, pensant en les eleccions europees del 9 de juny vinent.

Què diu el manifest

En el document s'explica que, "Des de fa mesos, líders polítics europeus adoben el terreny perquè ens preparem per a una guerra. Més enllà de si el risc que esclati un conflicte bèl·lic a gran escala és real o no, la veritat és que les economies del continent ja transiten cap a uns pressupostos públics de guerra i que les conseqüències d'aquesta priorització arriben en un moment en què el cost de la vida comença a ser inassumible per a grans capes de la població europea".

"La història ens ensenya que els moments de militarització sempre són el preludi de la guerra, i per ella fa anys que van preparant el marc de justificació. El 2014, els països de l'OTAN van acordar incrementar els pressupostos de defensa fins al 2% del PIB. Després de la invasió d'Ucraïna i l'actual genocidi a Palestina, les prioritats polítiques de l'OTAN i la UE s’han redirigit a impulsar un augment de la despesa dels països en l’adquisició de noves armes, la incorporació del servei militar obligatori i el finançament de la indústria militar perquè produeixi més, i la creació de més fons de finançament per desenvolupar nous prototips més letals i autònoms"

"Des de la UE s'ha impulsat la por a una possible invasió de Rússia a Europa perquè la població doni suport a la seva política de rearmament i militarització. El 2023, la despesa militar dels països membres de la UE va augmentar un 21,3% respecte al 2022, i va arribar als 289.300 milions d'euros. Si a això sumem la despesa comunitària (7.537 milions) i les despeses del Regne Unit i Noruega (77.323 milions euros) ens trobem amb una despesa militar total de 374.000 milions d'euros, la segona més gran del món, només per darrere dels Estats Units, i gairebé quatre vegades la de Rússia (100.000 milions euros)".

"La Unió Europea està aplicant una absurda Política de Dissuasió Militar: vol mostrar al seu adversari que disposa de capacitats destructives més grans, que el seu poder és molt superior i que l'adversari ha de desistir d'atacar. Aquesta política suïcida condueix inevitablement a una escalada de tensió, a una carrera armamentista i a una espiral bel·licista, amb el rerefons de l'amenaça nuclear i de les seves conseqüències catastròfiques, capaces de destruir la vida al planeta diverses vegades".

"El 9 de juny se celebraran eleccions europees i considerem que pot ser una oportunitat per plantejar les nostres reivindicacions a les forces polítiques que s'hi presenten. És un moment clau, o apostem per impulsar polítiques de pau, distensió i seguretat compartida o acabarem en una escalada militarista. Augmentar la despesa en defensa significa disminuir els recursos per lluitar contra el canvi climàtic, la reducció de les desigualtats i l'equitat de gènere, la salut, l'harmonització de salaris o drets de tota la ciutadania". 

Les propostes

 Per tot plegat, les organitzacions que signen el manifest proposen:

  • Apostar per la distensió, lluny de la retòrica amenaçadora i les espirals armamentistes de l'OTAN, que activi el desarmament, obri les portes al diàleg i a la confiança mútua amb l'objectiu de desescalar els conflictes mitjançant l'ús de la diplomàcia, la negociació, la cooperació i la noviolència. Aquestes polítiques haurien de conduir a la finalització de la violència armada a Ucraïna, Palestina i altres llocs. Cal reprendre l'aposta dels anys 90 d'una seguretat comuna i compartida sense exclusions a Europa.
  • Impulsar una política exterior orientada a la pau, orientada a la seguretat humana, mitjançant instruments com ara la mediació, la diplomàcia, la defensa dels drets humans o la intervenció civil en conflictes per construir la pau.
  • Fomentar espais de diàleg entre moviments socials, acadèmics i polítics encaminats a elaborar propostes de polítiques de pau, cossos civils de pau, defensa civil i de seguretat no armada.
  • Potenciar els recursos humans i econòmics per a la reconversió industrial militar a sectors productius civils d'interès.
  • Promoure activament una pau ambiental sustentada en bases científiques, amb polítiques clares de descarbonització justes i segures que minimitzin i reparin els danys que afectaran les generacions futures.
  • Impulsar polítiques que incideixin en la millora de la vida diària de les persones. Impulsar una política de seguretat humana centrada en les necessitats de les persones, amb la seva implicació i participació.

El manifest i les llistes actualitzades es poden consultar en aquest enllaç.

Les entitats que signen el manifest

Col·lectius impulsors a Barcelona 

Ca la Dona, Campanya Aturemlesguerres, Campanya per la fi del Comerç d'armes amb Israel, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, CIEMEN, CCOO de Catalunya, Comunitat Palestina de Catalunya, Consell d'Associacions de Barcelona, Dones x Dones, Ecologistes en Acció de Catalunya, Escola de Cultura de Pau de la UAB, Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, Fundipau, Institut NOVACT de Noviolència, Justícia i Pau, Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global, Llegat Jaume Botey i Vallès, Movimiento Por la Paz -MPDL-, Òmnium Cultural, Plataforma Aturem la Guerra, Plataforma Catalunya per la pau, Plataforma Desmilitaritzem l'Educació de Catalunya, Prou Complicitat amb Israel, UGT de Catalunya, UNIPAU, WILPF(Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat. Col·lectius adherits a les comarques de Barcelona: Acció solidària mediterrània, Alcem la Veu, Amics de l'Arca de Lanza del Vasto, Associació Colomenca de dones Àrtemis, Associació cultural La Nave Va, Associació de Consum El Cogombre a l'Ombra, Associació ECOL3VNG, Associació Germanetes Jardins d'Emma, Associacio Inspiració 2022, Associació la Formiga, Associació Regeneress, per a la transformació social sostenible. Associació Veïnal de Prosperitat-Nou Barris, Ateneu Popular La Tintorera, Bagà Solidària, Blanes Solidari, Caldes Solidària, Can 70, Casal de la Dona de Terrassa, Casal Loiola Fundació Privada P. Martí Tusquets SJ, Català A Terrassa, Cooperativa Brotes, Coordinadora de Movimientos Sociales i Sindicals de Catalunya, Coordinadora d'Entitats del Poble Sec, Coordinadora d'Entitats per la Lleialtat Santsenca, Coordinadora Un altre món és possible Sabadell, Creart, Cristianisme al segle XX, Cristianisme i Justícia, CVX Comunitats de vida cristiana de Catalunya, DrapArt, Ecoconcern innovació social, Esplai Minuatx, Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Federació d'Entitats Calàbria 66, Fem Sant Antoni, Feministes autoconvocades de Catalunya por Nicaragua, Foment Excursionista de Barcelona, Fundació Torre del Palau, Fundació Vidabona, Grup Suport con vos, La Independent (Agència de Notícies amb Visió de Gènere), La Intersindical, Món sense guerres i sense violència, Observatori DESCA, Plataforma per la Pau Lloret, Plataforma per la Pau, contra les guerres, OTAN NO de Catalunya, Psicologia sense fronteres Catalunya PSFC, Roda de la Pau de Sabadell, Secretariat d'entitats de Sans, Hostafrancs i al Bordeta, Sense fronteres Cornellà, Sindicat co.bas comissions de base, Taula de diàleg per la convivència i interculturalitat al Guinardó, Teixit de Dones Mataró, Userda9 cooperativa de consum responsable de 9 barris, USTEC•STEs(IAC)

Altres col·lectius impulsors arreu de Catalunya: 

Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, Coordinadora d'ONG pel Desenvolupament, la Defensa dels DDHH i la Pau de Tarragona Federació de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya