Els incidents a la presó de Lledoners es dupliquen respecte a l'any passat

Els sindicats denuncien que el 2023 es tancarà amb prop de 2.000 expedients disciplinaris a interns per agressions, baralles o amenaces

Imatge d'arxiu de l'entrada de la presó de Lledoners

Imatge d'arxiu de l'entrada de la presó de Lledoners / ARXIU/MIREIA ARSO

Laura Serrat

Laura Serrat

La presó de Lledoners ha gairebé duplicat respecte a l'any passat el nombre d'expedients disciplinaris a interns del centre. L'any 2022 es van obrir un miler d'expedients disciplinaris per agressions, insults, amenaces o problemes relacionats amb el tràfic de drogues, entre altres, mentre que aquest any es tancarà amb prop de 2.000 expedients disciplinaris, segons dades aportades pels sindicats. La xifra es dona a conèixer després que aquest passat cap de setmana es denunciés una agressió a dos funcionaris del centre penitenciari per part d'un intern amb problemes de salut mental que va incitar a la resta de companys a participar en l'agressió.

"Els incidents a Lledoners sempre havien estat puntuals, però en els darrers anys s'han començat a disparar i ara es pot dir que estem al nivell de les presons més grans que superen els 1.500 interns", assenyala el secretari sindical de CCOO al centre penitenciari bagenc, Òscar Besa. Es tracta d'una tendència que és generalitzada en el conjunt de Catalunya, tenint en compte que el nombre d'expedients disciplinaris a interns està incrementat enguany en el conjunt de les presons catalanes. Fins a l'octubre d'aquest 2023, s'han obert 14.848 expedients en total, el que suposa un 14% més respecte al mateix període de l'any passat, quan n'hi va haver 12.934.

Per al portaveu sindical, aquest increment d'incidents a les presons respon a un canvi de perfil en els usuaris sovint "més conflictius i amb problemes relacionats amb les drogues o la salut mental i, en alguns casos, també de desarrelament". En la seva versió coincideixen fonts del Departament de Justícia consultades per Regió7, que indiquen que d'ençà de la pandèmia detecten un empitjorament en els indicadors de les incidències, una circumstància que també atribueixen al fet que encara no s'han pogut recuperar algunes de les activitats que precisament fomenten la cohesió social amb l'objectiu de prevenir aquest tipus de situacions conflictives.

Reclamen un reforç de personal i mesures preventives

Davant d'aquest context, els sindicats demanen un reforç del personal que s'ajusti a les necessitats actuals de les presons. Besa exposa que en el cas de la presó de Lledoners, des de la seva obertura l'any 2008, ha anat incrementant el nombre d'interns fins a situar-se a les 810 persones actuals. L'any 2015 eren al voltant de 700 interns, una xifra que ha anat pujant progressivament amb reestructuracions que s'han fet en altres presons. En aquest sentit, Besa reclama que es doti de més funcionaris la presó davant l'increment d'interns. Actualment, a Lledoners treballen 305 tècnics especialistes, els coneguts com el personal de blau, a banda del personal d'educació, salut i entitats.

Sobre aquesta qüestió, fonts del departament de Justícia recorden que recentment es va anunciar la incorporació de 111 professionals especialitzats en la gestió dels conflictes en els diferents centres penitenciaris catalans. Es tracta d'un programa que arrencarà el primer trimestre del 2024, amb un pressupost de sis milions d’euros anuals. El personal que s’incorporarà serà expert en diferents disciplines i es dedicarà exclusivament a millorar el clima social als centres penitenciaris i a prevenir el creixement del nombre d'agressions i incidents, així com les conductes autolesives i els suïcidis.

A banda del reforç del personal, els sindicats també reclamen que es posin en marxa algunes de les mesures proposades en el pla d'acció que va firmar el Departament el 2022 per a la disminució d'incidents en els centres. Entre altres accions, el pla va incloure una prova pilot sobre l'ús de càmeres unipersonals per valorar la seva eficàcia en la prevenció d'incidents o l'ús d'uns esprais de defensa per utilitzar de manera prèvia a l'entrada dels equips d'intervenció. Els sindicats demanen que aquestes mesures es comencin a aplicar davant de l'increment d'expedients disciplinaris.

Subscriu-te per seguir llegint