L'Ajuntament de Manresa es personarà com a acusació popular en el procediment per la baralla multitudinària i per la destrossa de vidres

El consistori assegura que no es poden relacionar els dos episodis per ara i explica que els participants en la batussa de dissabte són "menors d'edat, molt joves, escolaritzats a la ciutat"

Aloy, sobre els participants en la baralla del Passeig: "Són menors d'edat, molt joves, escolaritzats a la ciutat"

ACN

ACN

El govern municipal de Manresa ha anunciat aquest dilluns que es personarà com a acusació popular en el cas de la baralla multitudinària que ha tingut lloc aquest cap de setmana i en la destrossa dels vidres de sis autocars sempre que arribin a judici. L'alcalde, Marc Aloy, ha dit que les investigacions estan obertes i que, a hores d'ara, no es poden relacionar els dos episodis. Aloy sí que ha avançat que els participants en la baralla són "menors d'edat, molt joves, escolaritzats a la ciutat".

Una batussa multitudinària al Passeig de Manresa

Arxiu Particular

L'alcalde també ha explicat que el consistori "arribarà fins al final" per esclarir els fets i ha deixat clar que el govern té "tolerància zero amb la delinqüència i l'incivisme". Assegura que s'ha reforçat la presència policial al centre i que convocaran la Taula de Seguretat.

Aloy ha assegurat que "la seguretat és una prioritat d'aquest govern" i que "no podem permetre que hi hagi ciutadans i ciutadanes que estiguin una tarda de dissabte fent un cafè tranquil·lament en una terrassa del Passeig i que s'hagin d'aixecar i córrer perquè hi ha una baralla campal on volen taules i cadires". En aquest sentit ha assegurat que els cossos de seguretat ja han fet identificacions a través dels vídeos enregistrats i que s'estan recollint denúncies dels establiments afectats. Malgrat això, el batlle ha lamentat que tot sorgís d'un "fet menor" i "molt puntual" que es va desencadenar amb una gran baralla.

El batlle ha condemnat els fets, que han acabat amb una persona ferida lleu, però ha assegurat que "es tracta d'una baralla i de baralles n'hi ha hagut sempre". "Perquè hi hagi xarxes socials i persones irresponsables que amplifiquen aquests casos, no vol dir que els fets siguin més greus que baralles que s'han produït tota la vida", ha apuntat Aloy comparant-ho amb les festes de la Mercè de Barcelona, on hi va haver sis apunyalaments. "No volem que al Passeig de Pere III hi hagi una baralla campal com aquesta, però és una baralla d'un minut i mig que acaba sense ferits", ha apuntat. Per solucionar aquest problema, però, ha indicat que fa falta treballar de forma conjunta amb tots els sectors com la comunitat educativa o les famílies.

El govern municipal ha volgut posar en valor la Taula de Seguretat, el Civisme i la Convivència de Manresa, que es convocarà en les properes setmanes. Aloy ha explicat que des que es va començar a reunir la taula, la situació a Manresa ha millorat amb indicadors com la reducció dels delictes amb violència, tot i que n'han augmentat altres com els furts.

Junts diu que no es tracta de fets casuals ni esporàdics

El portaveu de Junts, Ramon Bacardit, ha assegurat que els dos fets succeïts aqust cap de setmana "no han estat casuals ni esporàdics". En aquest sentit asseguren que, a part de la baralla i de la destrossa dels autobusos, també hi ha hagut robatoris a "diversos comerços de la ciutat" i un incident a l'institut Lluís de Peguera. Aquest diari ha pogut confirmar dos robatoris en establiments de la ciutat entre dijous i diumenge.

Junts considera que "fa molts mesos que estem vivint situacions d’inseguretat i degradació". En aquest sentit asseguren que cal un compromís a favor del dret a la propietat privada i pública i el dret a vire amb deguretat, civisme i bona convivència. Bacardit ha apuntat que Junts es situa "entre la candidesa i el bonisme d’uns i la demagògia i la xenofòbia dels altres. Per això defensa fer "confluir la diversitat de Manresa en una única comunitat, la manresana". Finalment ha tingut un missatge per al govern i ha demanat que "reconegui la gravetat de la situació i faci polítiques decidides per encarrilar la ciutat".

Manresa Comerç demana que es convoqui la Taula de Seguretat

L'associació Manresa Comerç també ha condemnat la baralla. "És intolerable que puguin passar aquest tipus d’incidents amb impunitat, a plena llum del dia i envoltats de gent". En un comunicat l'entitat assegura que "el comerç i la restauració suporta massa sovint atacs, trencament de vidres, robatoris, furts, etc" i assegura que n'hi han hagut diversos en les últimes setmanes, els últims al carrer Nou, Born i Saclosa.

Per solucionar aquesta problemàtica demanen que es diguin a terme "mesures més ambicioses per garantir l'ordre públic" i també que es convoqui la Taula de Seguretat "per donar compte de les mesures preses per a la lluita contra la delinqüència i l'incivisme". Finalment també reclamen que es compti amb el comerç de la ciutat a l'hora de diseenyar polítiques de convivència.