Tornada a l'escola

La segona tornada a l'escola en pandèmia genera més optimisme entre els pares

Els curs escolar 2021-22 arrenca amb 1,6 milions d'alumnes a tot Catalunya, intentant garantir la major presencialitat possible i amb un dèficit de places a FP

Redacció / Agències

Les escoles de primària enceten el curs 2021-22 amb una petita relaxació de les mesures covid-19 i amb més optimisme per part dels pares. Entre els nervis i l'emoció dels infants a l'entrada de l'escola la Font, les famílies es mostren tranquil·les i confien en els protocols establerts a les escoles. És el cas dels familiars consultats per Regió7, que se senten segurs i amb menys por al contagi que durant el curs passat. "A l'escola se segueixen les mesures de forma molt quadriculada, pel que estem molt tranquils", explica María del Mar Sánchez. 

Les famílies confien que l'experiència del curs passat els serveixi per millorar, però les quarantenes segueixen preocupant entre els pares dels alumnes. Aquest curs seran 72.505 estudiants a la Catalunya Central.

En ser, majoritàriament, menors de 12, no estan vacunats, pel que en cas de positiu a l'aula, hauran de confinar-se. "Ens preocupa bastant que hagin de fer quarantena, però intentarem que això no passi si entre tots ens cuidem", diu Aurelis Leones. Per evitar els confinaments, les famílies confien en la responsabilitat dels infants. "ja saben el que han de fer, i confiem que així sigui", explica Mennana Azouini. En el cas de La Font, enguany, els pares tampoc han pogut entrar a l'interior del recinte escolar, on els grups bombolla s'han repartit per diferents punts del pati.

Inici del curs 2021-20 a l'escola Puigberenguer

Inici del curs 2021-22 a l'escola Puigberenguer

El curs arrenca amb 1,6 milions d'alumnes a tot Catalunya

Un total d'1.561.627 alumnes d'infantil, primària, secundària i formació professional tornen des d'aquest dilluns a les aules amb l'inici del curs escolar 2021-22, el tercer consecutiu afectat per la pandèmia de la covid-19. Sobre la taula hi ha el compromís de la Generalitat de de garantir la major presencialitat possible, però també un dèficit de places en FP per un augment de la demanda.

Una de les novetats d'aquest curs, quant a les mesures anticovid, és que els alumnes d'institut vacunats amb pauta completa no s'hauran de confinar en cas de ser contacte d'un estudiant positiu de covid-19. Aquest cap de setmana s'ha assolit ja el 66 % dels joves de 16 a 19 anys amb la pauta completa.

Alumnes de l'escola La Font en el primer dia de classe

Alumnes de l'escola La Font en el primer dia de classe / Andrea Izquierdo

Els alumnes menors de 12 anys, quan tinguin la pauta completa de vacunació, tampoc caldrà que es confinin, segons va anunciar el conseller d'Educació, Josep González-Cambray. "Ho tenim tot a punt per arrencar un curs 100 per 100 presencial en totes les etapes, i amb els aprenentatges del curs passat, mantindrem les escoles obertes" ja que els beneficis són "molt més grans que tancar-les" i per això "ens basarem en la prudència", va dir el conseller en la presentació del nou curs dimecres passat. Malgrat tot, professors i conselleria són conscients que el virus no ha desaparegut i que hauran de confinar grups d'escolars.

Es poden barrejar grups bombolla i els pares, entrar al centre

En aquest curs, gràcies a la millora epidémica, els alumnes a Catalunya ja podran interactuar entre diversos grups bombolla, amb mascareta, i al pati els que siguin del mateix grup bombolla podran estar sense mascareta. També les famílies podran accedir al centre amb mesures de seguretat i la recomanació que estiguin vacunats.

"S'agraeix", deia aquest matí la Natàlia Asensio abans de deixar el seu fill a l'aula de l'escola rural de l'Estany. A 2/4 de 9 del matí, les portes del centre s'han obert per primera vegada aquest curs. Per segon any consecutiu ha arrencat amb mascaretes, però amb els pares dins de les escoles i amb la possibilitat de barrejar grups bombolla al pati. "Tot afavorirà a relaxar l'ambient", reconeixia el director de l'escola de l'Estany, Toni Comajoan.

Nens i nenes l'escola rural de l'Estany al passadís penjant les motxilles

Nens i nenes l'escola rural de l'Estany al passadís penjant les motxilles / ACN

Per a aquest curs 2021-22, a tot Catalunya els alumnes han disminuït en totes les etapes respecte al curs passat, per la qual cosa n'hi haurà 6.151 menys en educació infantil, 9.579 menys en primària i 3.820 menys en ESO, on disminueixen per primera vegada, mentre que es manté l'alumnat de batxillerat respecte al curs passat. La Generalitat manté els 8.200 reforços extra que es van incorporar al sistema el curs passat i ha incrementat la plantilla amb 1.200 noves places, de les quals 864 són per a docents.

Respecte a la Formació Professional (FP), que enguany ha desbordat les previsions de la conselleria en augmentar la demanda en gairebé un 25 % respecte a cursos anteriors en el procés de preinscripció, molts alumnes s'han quedat sense poder cursar els estudis que anhelaven per falta de places.

A Manresa, les millores a les escoles per al nou curs han costat 159.000 euros

L’Ajuntament de Manresa ha invertit durant aquest estiu 158.881,26 euros per portar a terme diverses reformes en centres escolars de la ciutat de cara al curs escolar 2021-2022, que arrencarà aquest dilluns. El consistori ha destacat que es tracta de «millores destacades en les instal·lacions gràcies a l’increment de la inversió», que el 2019 va ser de 155.000 euros, mentre que l’any passat es va centrar en aspectes lligats a la covid.

Els treballs més destacats s’han destinat a millorar l’enjardinament de l’Escola Bages; al condicionament del pati d’educació infantil de l’Escola Pare Algué; i a la reparació de la rampa d’accés per a vianants i a la substitució de les finestres del gimnàs i a la reparació dels revestiments interiors de l’Escola Puigberenguer.

Les actuacions també han inclòs treballs de pintura en espais interiors de l’Escola Sant Ignasi; la reparació de la pista poliesportiva de l’Escola Serra i Hunter; una obra de preparació de l’espai d’ubicació d’un elevador salvaescales i la reparació de la grada de fusta de la pista poliesportiva de l’Escola Valldaura; i l’enderroc del forjat de l’altell de la sala de professors de l’Escola d’Art.

El curs escolar arranca al Berguedà amb un increment de beques menjador

Al Berguedà, el curs ha començat aquest dilluns amb normalitat als 23 centres d’educació primària, als 7 d’educació secundària i a l’únic centre d’educació especial del Berguedà. Enguany, però, s'ha registrat un augment en les sol·licituds d’ajuts de menjador. N'hi ha hagut 687, un 13,7% més que el curs passat, amb 604. De les ajudes rebudes se n’han atorgat 586 i se n’han denegat 62 i en queden 39 pendents de resoldre.

D’altra banda, 141 alumnes utilitzen també el servei de menjador obligatori gratuït, ja que és l’alumnat que no té centre d’ensenyament en el seu municipi de residència. Aquesta és una xifra lleugerament superior a la del passat curs escolar.

Arribada d'alumnes a l'escola de Santa Eulàlia de Berga aquest dilluns

Arribada d'alumnes a l'escola de Santa Eulàlia de Berga aquest dilluns / Guillem Camps

La Cerdanya inicia el curs escolar de l'estabilització demogràfica

La Cerdanya ha iniciat aquest dilluns un curs escolar que ha evidenciat una estabilització i fins i tot un cert retrocés del número d’alumnes respecte l’any passat pel retorn a la ciutat d’algunes famílies que durant l’any 2020 van decidir instal·lar-se a la comarca després dels confinaments. No obstant això, es tracta de variacions lleus d’unes xifres molt semblants a les del curs passat, amb l’escola Alfons I de Puigcerdà amb 304 alumnes i l’Institut Pere Borrell, amb 725 estudiants a l’espera d’inscriure els de primer dels cicles formatius de Cuina i Administració, com a principals centres de referència. El factor transcendental en aquest nou curs per la Cerdanya, l’Alt Urgell i la resta del Pirineu és l’entrada en funcionament dels nous estudis universitaris d’Educació Física a la Seu. 

Alumnes de la línia de transport escolar de Prullans agafant el bus aquest dilluns al matí

Alumnes de la línia de transport escolar de Prullans agafant el bus aquest dilluns al matí / M.S.