La nova tarifa regulada va apujar un 13% el preu de la llum en sis mesos

El canvi del mètode de càlcul per tal de vincular-lo als mercats a futur, i no només al diari, ha suposat un encariment

Des de l’1 de gener, només en 12 dies hi va haver una reducció de preu amb l’actual sistema respecte a l’anterior. | MARC ASENSIO CLUPÉS

Des de l’1 de gener, només en 12 dies hi va haver una reducció de preu amb l’actual sistema respecte a l’anterior. | MARC ASENSIO CLUPÉS

Sara Ledo

L’1 de gener va entrar en vigor una nova tarifa regulada de l’electricitat (coneguda com a Preu Voluntari per al Petit Consumidor, PVPC), amb l’objectiu de donar estabilitat als preus i evitar vaivens puntuals, com els produïts, al seu dia, per la borrasca Filomena o per l’esclat de la guerra a Ucraïna. Però, en els seus primers sis mesos d’aplicació, la nova tarifa ha suposat un encariment del preu de l’energia del 13% de mitjana, segons els càlculs fets pel professor José Luis Sancha, de la Universitat Pontifícia de Comillas.

La reforma introduïda es basa en una nova metodologia de càlcul del preu de l’energia, un dels quatre conceptes de la factura, junt amb la potència contractada, els impostos i els conceptes regulats. I implica la seva desvinculació parcial respecte dels mercats diaris de l’electricitat, a l’introduir referències dels mercats a futur. Si abans aquesta tarifa estava vinculada completament al preu de l’electricitat en el mercat diari, des de principis d’aquest any el pes d’aquest mercat es redueix al 75%, i el 25% restant correspon a una cistella de productes a termini, amb diferent horitzó temporal: el 10% correspondria al producte mensual; el 36%, al producte trimestral, i el 54%, al producte anual.

Així, si el preu del mercat diari és inferior a la referència a termini, es produirà un encariment del cost de l’energia davant l’anterior sistema. I això és el que ha passat en la primera meitat d’aquest any, fet que ha provocat un encariment del preu de l’energia en la tarifa PVPC del 4% al gener; del 13,04% al febrer; del 21,89% al març; del 21,50% a l’abril, del 14,54% al maig, i del 5,90% al juny, segons els càlculs esmentats de José Luis Sancha.

De manera més gràfica, dels 180 dies de la primera meitat del 2024, només 12 van suposar un ajust negatiu, i la majoria (9) van ser durant el mes de juny, en el qual es va produir un increment notable dels preus de l’electricitat en el mercat diari, segons explica Sancha. "Aquest mes de juliol la referència dels mercats a termini serà 88,93 euros, si el preu diari és per sobre, l’ajust baixarà", afegeix. Una cosa així va passar el 26 de juny, amb una rebaixa d’uns 5 euros per megawatt hora (MWh).

Així mateix, coincideix amb l’anàlisi de Sancha la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que en el seu últim informe sobre el mercat minorista de l’electricitat assenyala que la nova tarifa va produir un sobrecost del preu de l’energia que al gener, al febrer i al març va ser de 4,57 euros per megawatt hora (MWh), d’11,47 euros per MWh i de 16,42 euros per MWh, respectivament, respecte al preu que resultaria amb la metodologia anterior.

Sobrecostos

Els càlculs de la CNMC es limiten als primers tres mesos de l’any. Però Red Eléctrica publica la mateixa dada amb una diferència a l’alça d’un 20% respecte als càlculs de la CNMC per una qüestió tècnica (l’operador del sistema elèctric inclou les pèrdues de la xarxa en el seu càlcul, i la CNMC, no). Segons l’empresa semipública, el sobrecost va ascendir a 18,40 euros per MWh a l’abril, 14,50 euros per MWh al maig i 7,01 euros per MWh al juny.

Aquest encariment dels preus no és cap sorpresa. Tant el Govern, en la memòria econòmica del Reial Decret que va donar lloc a la modificació esmentada, com la CNMC, en el seu informe preceptiu, reconeixien que en un escenari de preus alts, com el derivat de la guerra d’Ucraïna, la nova tarifa suavitzaria els increments, però en un escenari de preus baixos, com el viscut en els primers mesos d’aquest any, podria provocar el contrari, una alça.

Aquesta tesi va fer que la CNMC advertís el Govern a finals del 2022 sobre la idoneïtat d’introduir aquesta reforma després de la crisi energètica perquè podria minimitzar l’impacte de la reducció de preus després de dos anys de preus molt alts. "Tenint en compte que actualment estem immersos en un cicle de preus elevats, la introducció de referències a termini en el PVPC mitigarà l’impacte de la baixada de preus, quan aquesta es produeixi, davant la reducció immediata que reflectiria un preu del PVPC amb la metodologia actual, en què el 100% del senyal de preu correspon al mercat de comptat", va avisar l’organisme regulador en el seu informe.

La incorporació dels futurs en el càlcul del preu de l’energia és gradual, de manera que aquest any representa el 25% del preu final, però cada vegada el seu pes serà més gran. Així, el 2025 suposarà el 40% i el 2026 el 55%. En aquest sentit, l’empresa especialitzada en la comparació de tarifes d’energia Selectra adverteix que "una sobreestimació del preu en els futurs, com el que està passant aquest any, tindrà més impacte en el futur".

Aquesta tarifa afecta 8 milions d’usuaris, inclosos els 1,5 milions de consumidors vulnerables acollits als descomptes del bo social. La resta de consumidors de llum formen part del mercat lliure i tenen un preu pactat amb la seva comercialitzadora.