Subhasten 12.203 tones de fusta dels boscos públics de la Cerdanya i l'Alt Urgell

Del total posat a subhasta, finalment s'han adjudicat més de 18.000 tones per un import superior als 285.000 euros

Acció Climàtica adjudica per subhasta 18.171 tones de fusta dels boscos públics de Catalunya

ACN

Redacció / ACN

El Departament d'Acció Climàtica ha posat a licitació 36 lots de fusta provinent de boscos públics. És a dir, de boscos comunals que són propietat dels ajuntaments. A partir d'aquí, les empreses forestals que concorren a la subhasta en podran fer l'extracció de fusta. Del total posat a subhasta, prop de 30.000 tones, finalment s'han adjudicat més de 18.000 tones per un import superior als 285.000 euros. D'entre els lots de fusta pública subhastats, 12.203 tones provenen de boscos de la regió central. Específicament, de l'Alt Urgell (8.200 t) i la Cerdanya (4.003 t). També s'han subhastat 1.200 tones del Pallars Sobirà, 250 de l'Alta Ribagorça i 4.518 del Ripollès, comarca que aquest any s'ha incorporat per primera vegada a la licitació i on s'ha dut a terme la subhasta. Fins ara, feien la subhasta de manera individual, però aquest any han decidit afegir-se a la subhasta conjunta per conèixer noves empreses que puguin donar un altre valor a la fusta.

La subhasta de boscos públics és una de les mesures que el Departament té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l'àmbit de propietat pública, ja siguin d'entitats locals o de la Generalitat. A Catalunya, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 500.000 hectàrees, cosa que representa un 24% de la superfície forestal a Catalunya.La licitació s'ha fet abans de l'estiu per facilitar a les 23 empreses del sector que han participat poder realitzar els treballs d'aprofitament durant la segona meitat de l'any.

Tot i la quantitat de fusta subhastada, la directora general de Boscos d'Acció Climàtica, Anna Sanitjas, reconeix que encara hi ha camí per recórrer. "Estem a mig camí, els boscos públics estan ordenats a l'ordre del 40% i tenim recorregut per ampliar aquest aprofitament", subratlla. També ha afirmat que intenten adaptar-se a les demandes del sector i per això també han inclòs dos lots que permetien l'aprofitament plurianual, una fórmula que permet ofertar fusta i assegurar la feina de dos anys a la mateixa zona per contribuir a l'estabilització dels llocs de treball. En aquest cas, era de l'Alt Urgell.

El Ripollès s'afegeix per primer cop

Aquest any, per primera vegada s'incorpora la comarca del Ripollès, amb sis lots de fusta i 4.518 tones de fusta. En concret, s'han incorporat els municipis de Campelles, Gombrèn (amb dos lots), Planoles, Vallfogona del Ripollès i Vilallonga de Ter. La presidenta del Centre D'espais Naturals del Ripollès i batllessa de Campelles, Judit Cornellà, s'ha mostrat molt satisfeta perquè han col·locat tota la fusta. "Hi ha hagut moltes ofertes i sortim contents", explica, tot especificant que seran uns ingressos que permetran seguint fent gestió forestal sostenible.

Preus estables des de fa anys

Tal com demanava el sector, aquest any també s'ha consolidat el criteri d'establir dos preus distingint el preu de la fusta per a serra del preu per a trituració, d'acord amb les estimacions dels volums d'aprofitament.

La gestió forestal i l’aprofitament de la fusta d’aquests boscos públics permet millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres, plagues forestals i altres fenòmens extrems causats pel canvi climàtic. "Quan més gestió es fa, millor fusta hi ha", afirma David Díaz, de l'empresa Explotació Forestal de Catalunya, que assenyala que el mercat "sembla que té més moviment" si bé els preus es mantenen estables des de fa anys. En el seu cas, s'ha quedat quatre lots, dos a l'Alt Urgell i dos a la Cerdanya, amb la idea d'usar la fusta per fer palets i embalatge. "Ens agradaria més volum per reduir costos, però s'ha fet un esforç del departament per posar fusta a la indústria", afegeix. Els preus es mantenen estables des de fa

Gran part de la fusta que avui s’ha subhastat prové de boscos ordenats, que en el cas dels espais naturals de protecció especial s’han sotmès a l’informe dels òrgans de gestió corresponents a fi d’incorporar les condicions que permetin fer compatible l’aprofitament d’aquests boscos amb la conservació de la biodiversitat.

Com a curiositat, en la subhasta d'avui hi ha hagut tres empats, de manera que han hagut d'assignar els lots a sort (els empresaris havien de treure un número d'una bossa). Alguns dels lots també han quedat deserts. "Això passa quan la fusta està en boscos de difícils llocs d'extracció i els costos de feina són molt cars", explica Joan Mallarach, dedicat també a la gestió forestal. Aquest empresari de Vallfogona del Ripollès també està satisfet de la subhasta: "No m'ho esperava, ha anat molt bé i hem sortit ben parats". Ell ha comprat dos lots, un al seu poble i un altre a Vilallonga de Ter que aniran destinats a fer palets i en menor mesura bigues de construcció, biomassa i llenya.