L'Ex Abrupto porta la "violència" a Moià amb artistes com Abel Azcona, Joan Fontcuberta i Núria Güell

El tret de sortida del novè festival d'art contemporani de la Catalunya central tindrà lloc aquest divendres a les 6 de la tarda

Artistes locals, nacionals i internacionals exposaran i actuaran el cap de setmana a la capital del Moianès

Abel Azcona, imatge de la instal·lació "Néixer sense mare"

Abel Azcona, imatge de la instal·lació "Néixer sense mare" / Arxiu particular

Mar Peñarroja Paz

Promulgar un accés a la cultura sense complexos”. Aquest és, en paraules d’Eudald Van der Pla, director d’Ex Abrupto, l'objectiu del festival d’art Contemporani de la Catalunya central que torna a Moià els dies 5 i 6 de juliol i que arriba a la seva novena edició. El festival, que des de fa dos anys s’articula al voltant d’una temàtica de crítica social, gira enguany entorn de la violència: “Ex Abrupto és una acció política”, afirma Van der Pla, que busca donar visibilitat “a la violència institucional i silenciada”. Ho farà amb autors de renom internacional com el polèmic artista Abel Azcona amb la instal·lació Néixer sense mare (divendres, 19.30 h i dissabte, 12 h, Pàrquing de Cal Grau); el reconegut fotògraf Joan Fontcuberta, que presenta una casa dels horrors a manera de freak show (Ca L’Enric); i obres sobre la violència que exerceix l'estat amb l'exposició Un home a l’esquena, de Nora Ancarola, sobre fronteres i el dret als desplaçaments territorials i Apátrida por voluntad propia de Núria Güell, que vindica el dret a renunciar a la nacionalitat.

Fotografia de l'exposició Freak Show de Joan Fontcuberta

Fotografia de l'exposició Freak Show de Joan Fontcuberta / Arxiu particular

Igualment, al festival també es podrà gaudir de Danys col·laterals (i altres presents per un nou nat) d’Arnau Casanoves; PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) d’argentinox i de performacions d’artistes locals, una de les iniciatives més aplaudides d'Ex Abrupto, com la del duo moianès Antídrom (dissabte, C/ Sant Sebastià); l’espectacle Cocoon, a càrrec de l’Orquestra de Cambra del Moianès i Shoeg, que inaugura el festival (divendres, 22 h, Església Sta. Maria); o la mostra Calcular el perímetre de la llum de Marta R Chust i Roc Domingo Puig en col·laboració amb l’associació ecologista moianesa El Fanal.

Fotografia de la instal·lació PTSD, d'argentinox

Fotografia de la instal·lació "PTSD", d'argentinox / Arxiu particular

Duo moianès Antidrom

Duo moianès Antidrom / Arxiu particular

Art i territori

L’Ex Abrupto és un festival que combina art experimental amb territori i on la cooperació tant local (amb les obres dels alumnes de l'Escola Pia i l'Escola Josep Orriols), nacional (amb presència barcelonina com la del col·lectiu Me siento extraña i l’obrador de recitacions L’Horiginal) com internacional (amb la Universitat de Temuco, Xile, per exemple) és “essencial”.

59 propostes artístiques entre les quals 18 instal·lacions, 19 actuacions performatives, 22 parades d’autoedició i 6 tallers per la canalla ompliran Moià a partir d’aquest divendres. “La nostra missió és apropar les arts visuals als sectors populars”, continua Van der Pla, i per aquest motiu s’habiliten espais públics i cases particulars com a centres expositius. Veïns i veïnes del carrer Sant Sebastià de Moià han cedit cases, garatges i botigues per a presentar les obres. A més, els textos explicatius s’han adaptat a tots els públics i també s’han posat a disposició dels visitants cascos de protecció d’oïda per aquelles persones que ho necessitin.

El festival, que va començar com una experiència underground, està vivint un procés de professionalització i compta aquest any amb dues iniciatives inèdites: L’Ex Abrupto Canalla, que programa el dissabte (d’11.30 a 20 h) sis tallers per als més petits, i l’Ex Abrupto Pro (divendres, de 17 a 23 h), una trobada entre 50 professionals del sector que té un doble objectiu: potenciar els vincles entre mecenes i artistes i donar a conèixer amb una ruta per les exposicions els talents del festival. Una proposta cultural “des del Moianès i per al Moianès”, subratlla el director del festival, que aquest any s’expandeix també a nous espais com són el Museu de Moià, on s’acull Geologies de l’Oblit de l’artista nddr3, que explora l’arxiu històric fotogràfic de la capital moianesa, i les esglésies de Santa Maria i de l’Escola Pia. Es recuperen també localitzacions ja pròpies com el Parc municipal Francesc Viñas, on es troben els espais infantil, social i gastronòmic i el mercat d’autoedició (dissabte, d'11 a 20 h).

Fotografia de la instal·lació Geologies de l'oblit de l'artista nddr3

Fotografia de la instal·lació "Geologies de l'oblit" de l'artista nddr3 / Arxiu particular

Tot i que Van der Pla afirma que «no hi ha cap de cartell» perquè busquen «fugir de l’elitisme en l'àmbit de programació», és cert que una de les instal·lacions més destacades és l’exposició autobiogràfica d’Abel Azcona. L’artista viurà aquest dissabte en directe a l’Ex Abrupto l’encontre virtual amb la seva mare biològica, 36 anys després del seu abandonament. «Nosaltres vam entrevistar-la (a la mare) i ell va decidir apropar-s’hi», explica Van der Pla. Una peça audiovisual inèdita que comporta un gir tant en l’obra com en la vida d’Azcona i que és segurament la performance més violenta de tot el festival. 

Programació

Insta·lacions artístiques

  • Divendres 5 de juliol de 18 a 21 h
  • Dissabte 6 de juliol d'11 a 21 h

Venda d'entrades

  • L'accés al festival és gratuït (únicament són de pagament les activitats programades a l'Auditori Sant Josep)

Entrades a https://botiga.exabrupto.cat/ i més infomació a https://www.exabrupto.cat/el-festival/

Programació Ex Abrupto

Programació Ex Abrupto / Imatge promocional