Santiago Rusiñol es passejarà per la Torre Abadal

L'edifici modernista d'Avinyó acull aquest diumenge la representació de l’obra “Gente Bien” de l'artista barceloní

La companyia teatral 3 Aquaris per a 1 peix de Canet de Mar utilitzarà per primer cop com a escenari les diferents estances de la casa

Durant la funció, els visitants descobriran la Torre Abadal en una visita guiada inclosa en la representació teatral

La companyia 3 Aquaris per a 1 peix actuarà a Avinyó

La companyia 3 Aquaris per a 1 peix actuarà a Avinyó / Imatge promocional

Mar Peñarroja Paz

L'octubre de 1917 Santiago Rusiñol estrenava a Barcelona la seva obra Gente Bien, un sainet en un acte i en llengua bilingüe (català i castellà) emmarcat en la Barcelona burgesa més modernista. L’any 2023 es commemorava el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner i diferents espais i entitats van promoure l’organització d’activitats per commemorar-la. De la relació entre l'artista i l'arquitecte en va néixer una iniciativa: l’associació cultural de Canet de Mar 3 Aquaris per a 1 peix va representar l’obra Gente Bien de Santiago Rusiñol en dos espais construïts per Domènech i Montaner: el Castell de Santa Florentina de Canet de Mar i el Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona. Potser no és casualitat que el seu local d'assaig es trobi al carrer Santiago Rusiñol de Canet de Mar.

L'èxit d'ambdues representacions ha fet que el pròxim 7 de juliol Gente Bien es traslladi a la Torre Modernista Abadal d'Avinyó, obra de l’arquitecte Alexandre Soler i March, deixeble de Domènech i Montaner. Així, la Torre Abadal serà l’escenari que acollirà l'obra de Rusiñol. Els actors i actrius utilitzaran com a escenari les diferents estances de la casa per les quals s’aniran desplaçant mentre es representa l’obra, en el que vol ser una fusió entre funció teatral i visita guiada per descobrir la casa. 

Gente Bien és una sàtira a la nova burgesia modernista ennoblida recentment que per integrar-se millor en el seu nou ordre social decideix abandonar el català, idioma vehicular amb amics i coneguts, en pro del castellà, que "és la moda i havem de parlar-hi", com s'expressa en l'obra. La representació de la canetenca 3 Aquaris per a 1 peix, tot i ser molt fidel al text original, és una versió adaptada a l'espai i als actors i actrius: la quinzena original s'ha reduït per adaptar-lo als integrants de la companyia. Igualment, s'ha canviat el nom dels "Condes" protagonistes per anomenar-los "Condes de Abadal" amb el clar objectiu d'enllaçar encara més espai i obra. Una representació que uneix història i cultura en una perfecta simbiosi entre funció i escenari.

Horaris

  • Horaris
  • La representació de Gente Bien es farà aquest diumenge, a les 11.30 h
  • Durada aproximada d'una hora i quinze minuts.
  • Preu per persona 25€. *Places limitades
  • Més informació i entrades

La companyia

3 aquaris per a 1 peix és una companyia teatral de Canet de Mar formada per quatre amics fundada el 2020 en plena pandèmia. La companyia deu el seu nom als horòscops dels seus integrants (3 aquaris i un peix) i està especialitzada en microteatre en espais alternatius. La seva iniciativa, que rep el nom de microsensacions, consisteix en la representació d'històries de curta durada en espais reduïts no pensats originàriament per servir d'escenari, com ara la Torre Abadal d'Avinyó.