Música

Cors i orquestres per donar a conèixer la vida de Clavé

El Kursaal serà escenari de la cantata «El jove Anselm Clavé» , amb la presència de setze corals i dues orquestres de la Catalunya centra lEl Kursaal serà escenari de la cantata «El jove Anselm Clavé» , amb la presència de setze corals i dues orquestres de la Catalunya central

La cantata es va estrenar a l’Auditori i ara arriba al teatre Kursaal de Manresa | FIRMA

La cantata es va estrenar a l’Auditori i ara arriba al teatre Kursaal de Manresa | FIRMA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

La celebració a Manresa del bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé (1824-1874) complirà demà dissabte una nova fita amb la representació al Teatre Kursaal de la cantata que recorre la biografia del fundador del moviment coral a Catalunya. El muntatge creat per la compositora Andrea de Escalada es va estrenar el passat mes d’abril a l’Auditori de Barcelona i ara arriba a la capital del Bages en una producció de menors dimensions però que posarà sobre l’escenari el potencial coral i simfònic del territori.

L’espectacle presenta al públic la figura de Josep Anselm Clavé, des de la seva infantesa fins a la creació de les primeres societats corals, i així mateix s’interpreten algunes de les seves composicions. En la inauguració a l’equipament barceloní hi van participar les orquestres simfòniques del Conservatori de Barcelona i del Conservatori de Manresa, així com vuit-cents cantaires de formacions vocals d’arreu del país. L’actor Manel Barceló en va ser el narrador.

La cantata es presenta a Manresa amb la presència de l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Música de Manresa i de la seva secció juvenil i, en la part coral, setze formacions d’arreu de la Catalunya central. El jove Anselm Clavé dura 80 minuts i està dirigit per Sílvia Sanfeliu en l’apartat escènic, Jordi Coll (Orquestra Simfònica), Francesc Vallès (cors infantils) i Joel Díaz (cors d’adults), mentre que la funció de narrador anirà a càrrec de Xavier Cots.

El muntatge combina l’explicació sobre diversos episodis de la vida de Clavé amb la interpretació de set peces que va composar, com ara Les flors de maig, La Maquinista, De bon matí i Goig i planys. Així mateix, també es cantarà la contradansa La Font del Roure. Un repertori que vol apropar els espectadors a la vida i l’obra d’una de les personalitat cíviques més rellevants del XIX català i que, en el seu bicentenari, està essent objecte de diverses activitats commemoratives. A Manresa, entre altres, es va fer una gran cantada a la plaça que porta el seu nom amb la presència de tres-cents cantaires.

La cantata integrarà la segona part de la vetllada. En la primera, l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Manresa tocarà la suite L’Arlesiènne de Bizet: «l’he trobat molt adequada», explicar el director de la formació, Jordi Coll. «És just que es recordi la figura de Clavé perquè va voler portar la cultura i la música a les classes populars, gent que treballava dotze hores al dia i, malgrat això, ell els proporcionava aquest al·licient. És molt destacable», afegeix. Bizet i Clavé van ser contemporanis. «No sé si es van conèixer, però crec que a Clavé li hauria agradat l’obra del compositor francès», afirma Coll.

La formació orquestral del centre manresà està composta per alumnes de 4r a 6è curs del Grau Professional i Formació Musical Avançada que cursen l’assignatura de Conjunt Instrumental. Fora de les aules, «participem en actes de ciutat i en intercanvis amb altres conservatori», apunta Coll. En la cantata hi haurà uns tres participants, segons apunten des del Teatre Kursaal.