Commemoració

El Guimerà més combatiu es reivindica en escena a Manresa

El vilafranquí Valeri Laguna i el bagenc Francesc Parcerisas dirigeixen un muntatge que porta a escena fragments de la seva trilogia mestra

Un moment del muntatge «Guimerà: Dones, poder i passió», que es podrà veure avui al teatre Conservatori | ARXIU PARTICULAR

Un moment del muntatge «Guimerà: Dones, poder i passió», que es podrà veure avui al teatre Conservatori | ARXIU PARTICULAR

Redacció

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC) s’afegeix als actes de commemoració del centenari de la mort de Guimerà amb el muntatge Guimerà: Dones, poder i passió, que es podrà veure avui (20 h), al teatre Conservatori de Manresa i que s’inclou, també, en el marc de la UCE (Universitat Catalana d’Estiu). L’actuació la introduirà la filòloga manresana i experta en Guimerà, Neus Oliveras i Samitier. L’entrada és gratuïta i les invitacions es poden obtenir a través de la web www.kursaal.cat o recollir-les a les taquilles del teatre Kursaal de la capital del Bages.

Guimerà: Dones, poder i passió reivindica la faceta més combativa del pare del teatre modern català. L’espectacle recorda el discurs «La llengua catalana», pronunciat pel dramaturg a l’Ateneu Barcelonès en la seva etapa com a president de l’entitat, i també porta a escena fragments de la seva trilogia mestra: Maria Rosa (1894), Terra baixa (1897) i La filla del mar (1900).

La proposta escènica de la FGATC ha comptat amb la participació del Taller d’Assaig de Teatre (TAT) de Vilafranca, l’Associació Cultural Recreativa de Fals i el grup La Torre de les Gunyoles. A través dels monòlegs de la Maria Rosa, l’Àgata, la Nuri i la Marta, Guimerà dona veu a dones valentes que lluiten per escapar de la marginalitat i la subjugació. Les quatre protagonistes són encarnades per les actrius Sandra Olmedo, Txell Miret, Anna Fuhui Gol i Mireia Segura.

El vilafranquí Valeri Laguna i el bagenc Francesc Parcerisas han apostat per dirigir un espectacle multidisciplinari. La interpretació dels textos està acompanyada per moviments de dansa contemporània de la ballarina santjoanenca Nàdia Pesarrodona, i la interpretació musical de cançons de Lluís Giménez, a càrrec de Cinta i Josep Macià .

La propera activitat de l’Any Guimerà a Manresa serà l’exposició Guimerà, matar el llop, cedida per la Institució de les Lletres Catalanes que es podrà veure a l’Espai Plana de l’Om a partir del 10 de setembre (vegeu desglossat). El qui és probablement l’autor més emblemàtic de la tradició dramàtica catalana ha aconseguit reunir més d’una quinzena d’entitats de Manresa i comarca per commemorar el centenari de la seva mort.