Els Goya exclouen dels premis a Millor Música Original i Millor Cançó Original les creacions fetes amb IA

No podran participar pel·lícules que hagin estat a disposició del públic a internet abans d'estrenar-se a sales

Estatuetes dels Premis Goya

Estatuetes dels Premis Goya / Alèxia Vila

ACN

Els premis Goya han exclòs dels premis a Millor Música Original i Millor Cançó Original les creacions que hagin estat elaborades amb Intel·ligència Artificial. Així ho recullen les bases dels guardons que la Junta Directiva de l'Acadèmia del Cinema Espanyol va aprovar el 18 de juny i que s'han donat a conèixer aquest dimecres. Les noves bases també modifiquen els termes candidat/a, candidatures per inscrit/a i inscripcions. Alhora determinen que no podran participar als premis pel·lícules que hagin estat a disposició del públic a internet abans de l'estrena a sales, mesura que afecta els llargmetratges espanyols, els europeus i els iberoamericans. Els guardons del cinema espanyol s'entregaran el 8 de febrer del 2025 a Granada.

Les bases aprovades el 18 de juny també amplien el nombre de llargmetratges que poden aspirar al Goya a Millor Pel·lícula Europea, títols presentats per les acadèmies o els comitès de selecció dels països respectius. En aquesta edició s'acceptaran dos pel·lícules per país.

D'altra banda, a les categories de Millor Actor i Actriu Revelació caldrà que els productors aportin una autorització signada per l'intèrpret inscrit en què accepta la participació als Goya.

Un altre canvi afecta els curtmetratges, la durada màxima dels quals s'amplia dels 40 als 59 minuts. La data de qualificació dels treballs inscrits s'amplia, de tal manera que han d'haver estat qualificats entre l'1 d'octubre del 2022 i el 30 de setembre del 2024.

Alhora puja el requisit de concurrència per als curtmetratges de ficció als festivals internacionals, de tal manera que ara han de comptar amb tres seleccions. Com a excepció s'elabora una llista de festivals en els quals amb una selecció n'hi haurà prou

Entre els curts inscrits es conformarà un llistat d'un màxim de 30 treballs de ficció, 15 documentals i 15 d'animació a partir dels seus mèrits, és a dir, les seleccions i premis que hagin obtingut en festivals seleccionadors.

Finalment, les bases dels 39 Premis Goya també estableixen que els membres associats amb més de sis mesos d'antiguitat i al corrent de les quotes podran votar en totes les categories de la segona ronda.