El SonaB portarà la música al barri vell de Berga els cinc propers dijous

La projecció de curtmetratges de Buster Keaton amb música de Ferran Aran en directe obrirà la programació el 27 de juny al carrer Harmonia

Imatge de l'actuació de Cesk Freixas de l'anterior edició del SonaB, a la plaça de la Pietat

Imatge de l'actuació de Cesk Freixas de l'anterior edició del SonaB, a la plaça de la Pietat / AJUNTAMENT DE BERGA

Redacció

Diversos espais del barri vell de Berga acolliran a partir de dijous els cinc concerts del festival SonaB, que arriba a la vuitena edició amb un repertori centrat en la hibridació entre la música i altres arts com el cinema, la pintura, la dansa i la poesia. El certamen que organitza l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, se celebrarà cada dijous al vespre entre el 27 de juny i el 25 de juliol, a les 21.30 h, i totes les actuacions seran d'entrada gratuïta.

El festival començarà aquest dijous, 27 de juny amb l'espectacle El somriure de Buster Keaton: el músic gironí Ferran Aran interpretarà amb el piano la música que ha compost per a tres curtmetratges de Buster Keaton que es projectaran i aproparan els espectadors a l'essència del cinema mut, Cops (La Mudança), del 1922; La casa elèctrica, del 1922; i L'espantaocells, del 1920. El concert tindrà lloc al carrer Harmonia.

La segona cita es durà a terme el 4 de juliol a la plaça de la Pietat amb el muntatge Viatjazz a Nova Orleans, que combina la música de jazz de l'emblemàtica ciutat nord-americana amb l'expressió pictòrica del grafit. La companyia Roger Canals i Werens hi posaran el so i Impaktes Visuals l'art de carrer en un projecte que harmonitza l'estil d'una època en blanc i negre amb l'explosió de color de la pintura mural.

Amb Re-Romanç, que es farà l'11 de juliol a la plaça de Sant Pere, un seguit de músics i poetes retran homenatge a l'obra etnomusicològica i de recerca del músic Felip Pedrell, de qui el 2022 es va commemorar el centenari de la seva mort. Els poetes i les poetesses Meritxell Cucurella, Josep Pedrals, Amat Baró, Anna Gual, Jordi Lara i Raquel Santanera agafaran les escasses estrofes recollides per Pedrell i les completaran, amb música d'Heura Gaya (veu i percussions), Marçal Ramon (acordió diatònic) i Ivó Jordà (gralla).

La plaça de Santa Magdalena serà l'escenari de la quarta proposta del SonaB, el 18 de juliol. Gemma Abrié i Bianca Nguema portaran a terme la performance Blues in the dark, on la veu i el contrabaix es mesclen amb la pintura de forma simultània.

El quartet de saxos Kebyart, format per Pere Méndez, Víctor Serra, Robert Seara i Daniel Miguel, posarà el punt final al cicle el 25 de juliol amb el concert inaugural de la 5a Acadèmia Mestral de Berga que aplega joves saxofonistes durant una setmana a l'Escola Municipal de Música. Durant la seva actuació, al claustre del Convent de Sant Francesc, el grup interpretarà temes de música clàssica amb una mirada renovada i farà improvisació de moviment corporal. La dansa anirà a càrrec d'Estel Díaz Pereiro.