El Festival de Llegendes de Sant Martí de Tous programa 45 espectacles per a tots els públics: "Hem consolidat el model"

Serà del 4 al 7 de juliol a Sant Martí de Tous i el cap de setmana anterior a Argençola i Bellprat

Una escena de l''Apagada de Misteri'

Una escena de l''Apagada de Misteri' / Festival de Llegendes

Lourdes Casademont (ACN)

El Festival de Llegendes de Catalunya arriba a la 15a edició amb la programació de 45 espectacles de teatre, música, dansa i altres gèneres per a tots els públics repartits en diferents espais de Sant Martí de Tous (Anoia).

Serà del 4 al 7 de juliol i, per segon any, també es programaran dos espectacles a Argençola i Bellprat el cap de setmana abans. No hi faltarà tampoc la popular 'Apagada del Misteri' que comptarà amb participació d'una seixantena de veïns. "Hem consolidat el model", ha destacat el codirector del festival, Víctor Borràs, tot afegint que s'ha convertit en un referent amb espectacles que parteixen de la narració oral amb "una mirada contemporània" que després poden fer gira en circuits comercials.

"És motiu d'alegria poder dir que un poble de 1.200 habitants ha acollit el festival durant 15 anys, l'ha vist néixer i l'ha fet créixer", ha afirmat l'altra codirectora del certamen, Maria Hervàs, durant la presentació d'aquest dimarts. Del total de propostes que es podran veure enguany, hi haurà 15 concerts, espectacles de teatre familiar i per a adults i també presentacions de llibre. Enguany, com a novetat, s'ha programat una pel·lícula al cinema del poble que està relacionada amb les llegendes. Es tracta del film 'L'home dels nassos' d'Abigail Schaaff.

Tots els espectacles estan basats en històries populars i d'arrel i, durant quatre dies, es podran veure en tretze espais diferents. Els espectacles de carrer són tots gratuïts mentre que els de sala i la popular 'Apagada de Misteri' – aplega un miler de visitants i compta amb la participació de més de seixanta veïns del poble- costaran 3 euros i 12 euros, respectivament. Les entrades ja estan a la venda.

L'aposta pel teatre emergent i les residències

El festival continua apostant per la nova creació i les companyies emergents. Algunes han pogut fer residència a la Casa del Teatre Nu per desenvolupar les seves creacions. Enguany, són sis els projectes que han seguit aquest format. Es tracta 'Fandango' de la companyia de dansa Inka Romaní; 'Només les Flors' de la companyia De Paper, 'Escudellometro' de l'Embarral, 'Bee' de la companyia de Liri, 'Ara després nosaltres' de la cia de dansa La Propera i 'Lilliput, jocs de fades' de Tombs Creatius.

També mantenen el vincle amb Fira Mediterrània que enguany compartiran els muntatges 'Fandango', 'L'Escudellometro' i 'Només des Fors' mentre que amb el festival Càntut compartiran la proposta de cançons populars i de taverna que es fa al migdia a les taules dels dinars de dissabte i diumenge i l'espectacle 'Udolç' amb l'Alba Careta i Henrio. Aquesta última proposta és la que inaugurarà el festival de Llegendes d'enguany al Castell i que parteix de les cançons de bressol .

Els reptes del festival

El festival està organitzat pel Teatre Nu, un col·lectiu de professionals de les arts escèniques, i per l'Ajuntament de Sant Martí de Tous. El municipi multiplica per cinc el volum de persones -5.000 persones- durant els quatre dies que dura. A banda de garantir el confort dels visitants malgrat les altes temperatures -els espectacles de sala es programen quan fa més calor i també hi ha tendals i ombres-, entre els reptes organitzatius hi ha garantir prou oferta cultural i servei de menjar amb food trucks. També s'ofereix un espai per acampar i per a autocaravanes si bé també hi ha un gruix de visitants que només venen un dia i se'n van.

El pressupost d'enguany és de 120.000 euros, dels quals prop del 50% els aporta la Generalitat, seguit de la Diputació de Barcelona i empreses patrocinadores amb un 10%, respectivament. L'any passat el pressupost va ser més alt perquè es van comptar amb fons europeus Next Generation. Malgrat tot, Borràs ha assegurat que s'ha pogut mantenir el nivell de qualitat i l'essència del que ja consideren un "model consolidat", com és oferir muntatges basats en la tradició oral i amb una "mirada contemporània".