María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia 2024 del Ministeri de Cultura

La guardonada és la productora d’’Estiu 1993’, ‘Alcarràs’, ‘Els dies que vindran’, ‘Libertad’ o ‘Creatura’

La directora de cinema Carla Simón, a la dreta, amb la productora, María Zamora, mostra l'Os d'Or de la Berlinale aconseguit amb el film 'Alcarràs'

La directora de cinema Carla Simón, a la dreta, amb la productora, María Zamora, mostra l'Os d'Or de la Berlinale aconseguit amb el film 'Alcarràs' / ACN

ACN

La productora valenciana María Zamora ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cinematografia 2024. Productora de films com ‘Estiu 1993’, ‘Alcarràs’, ‘Els dies que vindran’, ‘Libertad’ o ‘Creatura’, va crear l’any 2021 la productora i distribuidora de cinema Elastica Films juntament a Enrique Costa. Fins llavors havia estat productora executiva i sòcia fundadora d’Avalon P.C. El jurat ha reconegut a la productora pel seu “suport al cinema independent i arriscat” i ha ressaltat que amb la seva trajectòria “ha enfortit la presència del cinema independent espanyol en el marcat internacional, incidint en mirades sensibles i diverses”. El guardó, concedit anualment pel Ministeri de Cultura, està dotat amb 30.000 euros.

Zamora ha produït entre altres films ‘María y los demás’, de Nely Reguera; ‘Estiu 1993’, de Carla Simón; ‘Els dies que vindran’, de Carlos Marques-Marcet; ‘My Mexican Bretzel’, de Nuria Giménez Lorang; ‘Libertad’, de Clara Roquet; ‘Matria’, de Álvaro Gago o ‘Creatura’, de Elena Martín.

El jurat ha remarcat que Zamora l’any 2023 va obtenir la Conxa d’or del Festival de Sant Sebastià amb la pel·lícula ‘O corno’, així com la seva implicació en diverses produccions que van aconseguir vuit nominacions als Goya 2024.

El guardó, que el ministre de Cultura entrega habitualment en el marc del Festival de Sant Sebastià, va reconèixer en la seva passada edició a Carla Simón.

Jurat

El jurat del premi ha estat presidit per Ignasi Camós Victoria, director general de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), i com a vicepresident ha actuat Camilo Vázquez Bello, subdirector general de Promoció i Relacions Internacionals de l’ICAA.