Un cor doble campió del món a Puig-reig i Castellbell

L'agrupació coral filipina UST Singers encetarà aquest dijous i divendres la 43a edició del Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre

Els filipins UST Singers són l'únic cor que ha guanyat dues vegades el Gran premi mundial de Cant Coral

Els filipins UST Singers són l'únic cor que ha guanyat dues vegades el Gran premi mundial de Cant Coral / Imatge promocional

La coral Unversity Santo Tomas Singers de Filipines torna a la Catalunya Central per a celebrar els 30 anys de la seva primera visita al territori català. Els cantaires del sud-est asiàtic seran els encarregats de donar el tret de sortida als concerts de la 43a edició del Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre que se celebra a cavall entre Puig-reig i Castellbell i el Vilar. Un cicle que, aquest any, recupera les seves dates habituals del mes de setembre, però que ofereix el concert de la coral filipina en aquestes dates, "perquè es tracta d’una gran oportunitat de gaudir d’un cor de gran nivell" explica Josep Torras, president de la Capella de Música Burés, organitzadors del festival amb la Polifònica de Puig-reig.

La programació d’aquesta edició del cicle recupera el format que tenia abans dels canvis de l'any passat. Un fet que Torras justifica pel "gran nombre d’actuacions que es fan a la Catalunya Central durant el juliol", una concentració d’esdeveniments que resten públic. Aquest mes de juliol, el cor filipí UST Singers omplirà de melodies "agradables i de magnífica qualitat vocal" el pavelló de Puig-reig i el Casino Burés de Castellbell i el Vilar, expressa Maria Rosa Riera, expresidenta de la Polifònica de Puig-reig. Una coral amb una trajectòria molt destacable, ja que, com comenta Torras: "es tracta de l’únic cor que ha guanyat el Gran premi mundial de Cant Coral, el 1995 i el 2010".

El president de la Capella de Música Burés, subratlla "l'extraordinària experiència" que significa veure i escoltar aquest agrupament de cantants. Un fet rellevant, perquè, com diu Torras, "es tracta de la coral que primer es va atrevir a implementar coreografies als seus concerts", una característica gens habitual quan els filipins van visitar per primera vegada el cicle català. Pel que fa al repertori, Riera confessa que encara no els l’han passat, però està convençuda que "innovaran", que "com fan de costum, lluiran els arranjaments propis i faran un tast de cançons populars filipines, així com peces de reconeguts musicals". Un conjunt de cançons que els permet demostrar la seva "distingida qualitat vocal".

A més d’ells, es podrà gaudir de fins a tres cors estrangers més: Clari Cantores, Capella Sur Nova York i Cor de Cámara Vocal Leo. Tots ells durant els dies 7, 8 i 9 de setembre. "Amb els belgues Clari Cantores ja hi havia una relació existent", revela l’expresidenta de la Polifònica de Puig-reig: "no van poder venir l’any de la pandèmia, i des d’aleshores no havíem coincidit pel que fa a dates". Els europeus són un cor de qui els organitzadors tenen molt bones referències, i destaquen la seva presència en festivals competitius en els quals han assolit un gran èxit. Guillermo Vasiman encapçala i dirigeix Capella Sur Nova York, una agrupació coral que també havia de venir al cicle el 2020, però que "per culpa de la pandèmia no ho van poder fer", recorda Riera. Un cor novaiorquès format per cantaires d’origen hispà que interpreten música representativa de la cultura del Carib i l’Amèrica del Sud. L’últim dels cors estrangers convidats per l’edició d’enguany són els cubans Coro de Cámara Vocal Leo. Una agrupació coral d’una vintena intèrprets amb un repertori de ritmes molt variats que potencien la versatilitat vocal dels seus cantaires.

A més de les agrupacions corals estrangeres, el cor bagenc de Sant Esteve de Balsareny, celebrarà el seu seixanta aniversari en el concert de cloenda de l’edició d’enguany a Puig-reig. El dissabte 9 de setembre (21.30h) serà el torn de la Polifònica al mateix escenari, mentre que el torn de la Capella de Música Burés serà el dissabte 16 de setembre, a Castellbell. El concert del Coro de Cámara Vocal Leo a la població bagenca, inclourà un tast gastronòmic de productes cubans al final del recital. Una estratègia que té l’objectiu d’arrelar, i que en cas de tenir èxit, no es descarta repetir en futures edicions.

El preu de l’entrada anticipada per a tots els concerts a Puig-reig serà de 10€ mentre que els organitzadors del cicle a Castellbell encara han de decidir el preu de les entrades i abonaments. En tot cas, asseguren que el cost de l’entrada per l’actuació d’aquest divendres serà de 15€.

Subscriu-te per seguir llegint