La santfruitosenca Laia Fàbregas guanya el XLV premi Joanot Martorell

L'escriptora resident al Bages ha guanyat el certamen de narrativa amb l'obra titulada "El silenci dels astronautes"

Laia Fàbregas és la guanyadora de la XLV edició del certamen Joanot Martorell

Laia Fàbregas és la guanyadora de la XLV edició del certamen Joanot Martorell / Arxiu/Jaume Grandia

Jaume Grandia

L'escriptora i professora d'escriptura literària nascuda a Barcelona i resident a Sant Fruitós de Bages ha guanyat la quaranta-novena edició del premi Joanot Martorell de narrativa amb l'obra El silenci dels astronautes. El certamen, organitzat per l'Institut Municipals d'Arxius i Biblioteques de la ciutat de Gandia (IMAB), ha atorgat a Eduard Olesti el seixanta-unè premi Ausiàs March de poesia amb Un cowboy crepuscular.

El premi que ha rebut l'escriptora santfruitosenca està dotat amb 20.000 euros. El jurat del certamen, ha qualificat El silenci dels astronautes com "una novel·la realista, contemporània, de caire intimista i social, amb molta sensibilitat i escrita amb un estil aparentment senzill però carregat de significació: la història de dues vides recloses en presons invisibles”. Edicions 62 serà l'encarregada de publicar les obres seleccionades. El lliurament dels premis seran dissabte 18 de novembre d'enguany a Gandia, ciutat que estarà immersa en la celebració de la Tardor Literària, que aquest any homenatjarà l'obra més reconeguda de Joanot Martorell: Tirant lo Blanc.

Fàbregas es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i va estudiar Gestió Cultural a la Universitat Erasmus de Rotterdam. Durant la seva estada a la ciutat dels Països Baixos, va escriure, en neerlandès, la seva primera novel·la: La nena dels nou dits (2008), que posteriorment es va traduir al català, castellà, francès, italià, danès, noruec i turc. També ha escrit La llista (2010), Dies de cel groc (2013) i No escriuré la teva història (2021).

Des de 2012, imparteix classes d'Escriptura Creativa al Laboratori de Lletres de Barcelona, escola que dirigeix des del 2014. Des de l'octubre de 2019, Fàbregas impulsa el Màster en Creació Literària que s'imparteix a la mateixa institució.