"Feia falta". Així començava ahir el regidor de Cultura de Manresa, Joan Calmet, la seva argumentació del perquè la capital del Bages necessitava un nou enregistrament de les músiques del Correfoc. I com a prova, dos fets: l'anterior és de fa 20 anys i, a dia d'avui, és incomplet, falten cinc peces que s'han anat incorporant en la darrera dècada. A final de l'any passat, els autors de les músiques, Lluís Torán i Lluís Sarró, van cedir els drets a l'Ajuntament de Manresa per tal d'enregistrar-les i afavorir-ne la difusió. I això ja s'ha fet. El CD, amb catorze temes, cinc inèdits, impulsat per Xàldiga i el consistori, es podrà trobar en diferents punts de venda per festa major, al preu de 10 euros.

Els temes estan interpretats per la Quants Band, dirigida per Miquel Vilalta, la formació que toca les músiques en directe des del 1998, i conté les 11 peces i les tres de percussió -interpretades pels Tabalers de Xàldiga-, que es toquen a la Mostra del Correfoc. El CD, del qual s'ha editat un miler d'exemplars, va ser el darrer treball dels Estudis Kay (mesclat per Nyanyo) i inclou un llibret amb textos de Carles Jódar i fotografies de Genís Sáez. També, les partitures, que a final d'agost, i per a cada instrument, es podran descarregar de la web de l'Ajuntament i de Xàldiga.

Per a Gemma Garcia, presidenta de l'entitat, la ciutat "s'associa a aquestes músiques i el correfoc de Manresa és dels pocs que tenen música pròpia per a la imatgeria". Per a Torán, veure editat aquest CD és "una satisfacció personal", trenta anys després d'haver-ne creat les primeres. Això i que les hagi enregistrat la Quants Band "l'escamot de la Unió Musical del Bages que tan bé les defensa". Vilalta ressaltava el fet que, finalment, hi ha un CD que recull les cançons que en més edicions de la Mostra s'han tocat" i, com Sarró, va subratllar l'edició de les partitures. Per al compositor, és la millor manera que arribin a tothom i, en especial, "a les escoles".