Els comerços de la regió central confien a revalidar l’increment de vendes de l’any passat amb els vals escolars

Les famílies han activat un 7% dels vals en la seva primera setmana de funcionament

Els vals consten de dos tiquets de 30 euros cadascun

Els vals consten de dos tiquets de 30 euros cadascun / ACN

Jordi Escudé

Jordi Escudé

La primera setmana de la campanya del val escolar (es van començar a distribuir dimecres passat) s'ha saldat amb un 7% de vals activats, segons explicava aquest dimecres la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas. Responsables de llibreries i papereries de la regió central consultats per aquest diari confien que repetiran els bons resultats de l’any passat, i fins i tot esperen millorar-los amb la incorporació a la proposta dels vals dels alumnes de secundària.

És com ho veu la responsable de botiga de la Llibreria Sobrerroca de Manresa, Montse Pellicer, que pronostica un bon estiu després que «l’any passat l’experiència va ser bona». Pensa que vendran força llibres, «que és la finalitat dels vals», però també motxilles, i en menys mesura llibretes, carpetes, bolígrafs o estoigs. L’any passat van arribar a vendre alguns jocs didàctics a famílies que encara els quedaven diners.

A la botiga Ofimat de Manresa, estan a l’expectativa, amb el punt a favor que s’hi ha afegit la secundària obligatòria i els cicles formatius de grau bàsic, però també l’opció de cedir els diners del val als centres, la qual cosa podria anar a la contra dels comerços. El responsable del negoci, Ramon Bonvehí, diu que l’any passat es va fer més calaix però «sense un resultat espectacular», i el que més es va vendre són motxilles, llibretes i estoigs. És crític amb el fet que hi puguin participar grans superfícies i grans plataformes de lloguer de llibres, que poden fer ombra al petit comerç.

Nèlida Fornell, de la llibreria Quatre Cantons de Berga, celebra la incorporació de l’alumnat de secundària a la compra amb vals. Diu que és un bon sistema perquè «ajuda a les famílies necessitades i al petit comerç, amb una despesa afegida de material que, sense això, molts pares segurament no comprarien». Aquí «només venem llibres, i els llibreters cada cop hi pintem menys perquè sovint els distribueixen les AFA». Tanmateix, diu que els queden els llibres de lectura i els quaderns d’estiu, especialment ara.

A la llibreria Rubiralta de Manresa confien que enguany el sistema funcioni amb més lleugeresa després de la novetat de l’any passat, «en què la gent estava una mica desorientada», explica la responsable del negoci a la Catalunya Central, Cristina Blesa. Tanmateix, diu que va anar bé, i que és una bona iniciativa per a la botiga de barri, tot i que és crítica amb el perjudici que diu que els comporta el fet que en alguns casos siguin les mateixes AFA qui distribueixin els llibres de text «que sovint adquireixen directament de les editorials». El que es ven molt a Rubiralta són motxilles i contes...