Olvan commemora els 30 anys dels tràgics incendis forestals amb un documental

El documental, que capta la part humana dels focs, s’estrenarà aquest divendres a 3/4 de 10 del vespre a la plaça de Sant Sebastià d’Olvan

Roda de premsa de la presentació del documental

Roda de premsa de la presentació del documental / Axel Lapuerta Coll

Axel Lapuerta Coll

‘Olvan, 1994, l’any dels focs’ és el títol del documental que es projectarà aquest divendres, a tres quarts de 10 del vespre, a la plaça de Sant Sebastià d’Olvan. La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament d’Olvan, s’emmarca dins la commemoració dels trenta anys dels desoladors incendis forestals que van patir les comarques del Bages i el Berguedà. En aquest context, Olvan va ser, el dia 4 juliol de 1994, uns dels municipis afectats per les flames.

“Els incendis del 94 són un fet tràgic que configura la nostra història i que van deixar una cicatriu”, assegura l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat. En aquesta línia, Prat afirma que “vam creure oportú organitzar algun acte per recordar l’efemèride”. Des del consistori expliquen que es va crear una comissió veïnal per tal de fer propostes i, entre les plantejades, la del documental finalment va ser l’escollida.

La producció, que té una durada d’uns 40 minuts i es desenvolupa en format d’entrevistes, recull el testimoni d’una vintena de veïns de la localitat que van viure la desgràcia amb els seus propis ulls. “Hem volgut captar d’una manera professional la part humana dels focs, una visió poc tractada fins al moment”, assenyala el batlle.

La Dolors i la Rosa, mare i filla de la masia de Cal Sastret, formen part de la història viva dels incendis. “Anàvem traient com podíem l’aigua de la cisterna amb galledes i l’anàvem abocant pels voltants de la casa”, recorda la Dolors. Alhora, la Rosa explica que el foc “es va propagar molt ràpidament i, de seguida, va arribar a Olvan”. Ambdues veïnes comenten que al seu municipi, principalment, es van cremar els coberts adossats a les masies.

Tot el poble implicat en la iniciativa

La part audiovisual del treball ha anat a càrrec de Produccions MC, mentre que l’àmbit periodístic ha estat realitzat per Bífidus Produccions. “La gran majoria dels veïns sentia la necessitat de parlar sobre els fets”, apunta Marc Canturri, director de la producció. Al mateix temps, Canturri ha recordat que durant els “moments de caos que es van viure, el foc va dividir les famílies, perquè alguns membres eren a les cases i els altres al poble, sense poder saber si eren vius o no”.

Els responsables del documental destaquen “la molt bona participació” que ha tingut la proposta per part dels olvanesos i olvaneses. “El documental vol ser un reflex de fer-nos forts davant la desgràcia, ja que tothom va posar de la seva part i va fer pinya”, remarca l’alcalde. En aquest sentit, tal com indiquen, ‘Olvan, 1994, l’any dels focs’ pretén transmetre als espectadors una reflexió del succés.

Col·loqui i exposició fotogràfica

A més, l’acte inclourà una part de col·loqui entre els assistents. D’altra banda, es podrà veure una exposició fotogràfica dels incendis, així com un recull de premsa que es va fer ressò de la catàstrofe, i que va ser recopilat per l’Escola d’Olvan durant el curs 1994-1995. Finalment, es clourà l’homenatge amb una actuació musical interpretada pel berguedà Marcel Tuyet.

El documental es podrà veure, també, a través de l’emissió que oferirà Televisió del Berguedà aquest dissabte 6 de juliol, a les 8 del vespre, i el diumenge 7 de juliol, a les 10 de la nit.

Subscriu-te per seguir llegint