L’ACEB Suma s’acosta als joves amb tallers d’orientació professional

Empresàries i directives del Berguedà han motivat una setantena d’alumnes a seguir la seva formació i retenir el talent a la comarca

Sessió a  estudiants de l’institut Guillem de Berguedà

Sessió a estudiants de l’institut Guillem de Berguedà / ACEB

Redacció

Després d’una prova pilot a finals del 2022-2023, l’ACEB Suma s’ha tornat a acostar durant el tercer trimestre de curs als joves de secundària, amb un projecte que té l’objectiu de motivar l’alumnat i retenir el talent a la comarca. S’han fet sessions sobre orientació laboral i sortides professionals per treballar a la comarca a l’Institut Guillem de Berguedà de Berga, amb els alumnes de quart d’ESO i de primer de Batxillerat. S’ha arribat a una setantena de joves. 

En aquestes sessions, empresàries del Berguedà de la comissió han parlat amb els alumnes de les expectatives sobre el futur laboral dels estudiants i d’una manera dinàmica, s’han proposat possibles sortides professionals a partir de càpsules audiovisuals de joves berguedans que donen aconèixer la seva experiència. Són persones d’entre 25 i 35 anys que expliquen els seus casos d’èxit al Berguedà en àmbits molt diversos, des dels oficis més tradicionals, a l’emprenedoria de nous projectes, passant per diversos àmbits com el sanitari, el de l’administració o la comunicació.

La proposta ha de servir perquè els joves tinguin noves inquietuds per continuar la seva carrera formativa en qualsevol àmbit, a través de models de referència i que a la vegada tinguin voluntat de tornar al Berguedà o quedar-se al territori un cop acabats els estudis.

 L’ACEB Suma està oberta a peticions dels centres de secundària per portar aquest taller a les aules amb l’objectiu d’arribar a com més joves millor.

De moment s’han realitzat sis sessions i el professorat ha valorat molt positivament la iniciativa que permet acostar la realitat al col·lectiu jove a través de casos i exemples de joves que treballen i viuen al Berguedà, considerant que és una proposta útil pel seu futur professional.

Escola i Empresa

Paral·lelament,s'ha continuat durant els darrers mesos el projecte Escola i Empresa a centres de primària de la comarca, arribant als 300 alumnes. Amb aquesta iniciativa es pretén desmitificar la imatge estereotipada de l’empresari/ària i donar una visió més útil i dinàmica de l’emprenedoria.

Durant les xerrades es fa un resum de l’activitat professional de les ponents de perfils diferents, es dona a conèixer les empreses berguedanes i es tracta la representació femenina al món empresarial. D’aquesta manera, es reflexiona també sobre la desigualtat de gènere. A més, les xerrades es dinamitzen proposant un joc per representar les habilitats d’un empresari/ària.