La tempesta d'aquesta nit ha deixat vents de 60 km/h i arbres caiguts al Berguedà

El Meteocat ha activat una nova alerta per pluja a la Catalunya central entre els 12 del migdia i les 6 de la tarda

Arbre caigut a Gironella, aquesta nit

Arbre caigut a Gironella, aquesta nit / David Font

El Berguedà ha estat una de les comarques centrals més afectades per la tempesta d'aigua i vent ha creuat Catalunya aquesta nit de diumenge a dilluns. El pic del temporal ha estat entre 2/4 d'1 i 2/4 de 3 de la matinada quan a l'estació meteorològica de l'AEMET de Berga s'hi ha registrat una ratxa màxima de vent de 61 km/h (2.00 h) i al Santuari de Queralt, una de 57,6 km/h. Aquesta, és la segona dada més alta de totes les detectades a la xarxa d'estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, només superada per un cop de vent de 80,6 km/h a Portbou.

En total, els serveis d'emergència han fet 24 sortides relacionades amb el vent a Catalunya entre les 22 h d'ahir i les 9 d'aquest matí, tres de les quals a la Catalunya central.

La forta ventada ha provocat la caiguda d'arbres, per exemple, a Gironella. Així ho ha informat l'alcalde de la població, David Font, a través de X. En la seva piulada explica que la tempesta ha causat "força problemes a la via pública" i que, durant aquest dilluns, s'espera anar "recuperant la normalitat de forma progressiva".

David Font ha explicat a Regió7 que la brigada municipal treballa des de les 7 d'aquest matí de dilluns per restablir la normalitat a la vila, on no s'han hagut de lamentar danys personals ni danys materials importants. A part de fer caure arbres, el temporal de pluja i vent ha malmès un punt de llum de la via pública, ha arrencat tendals dels patis de les escoles de primària que tenien per a zones d'ombra i ha provocat la caiguda de pedres, fang i terra en carrers propers a camps que no han drenat prou bé l'aigua.

Un dels tres arbres que ha caigut a Gironella és al passeig de Cal Metre, on s'ha tallat l'accés fins que es pugui serrar i retirar. L'altre, ha caigut al jardí que hi ha entre el casal cívic La Llar i el CAP (Centre d'Atenció Primària). I el tercer, en un carrer d'accés a la urbanització de Cal Ramons. Aquest vial està tallat al trànsit fins que es pugui retirar l'arbre , però es pot accedir igualment a la urbanització per un altre carrer.

A Sagàs, els Bombers han intervingut per retirar branques d'un arbre que han caigut al mig de la C-25.

A Berga, la precipitació acumulada fins a les 7.30 h del matí era de 9 litres/m2, segons les dades de l'AEMET. Al Bages i a l'Anoia, en canvi, les precipitacions i el vent han estat menors. La ratxa més forta a Manresa ha estat de 30 km/h i hi han caigut uns 2 litres/m2. A Igualada, pràcticament no ha plogut durant la nit (0,5 mm) i el cop de vent més fort ha estat de 20 km/h.

Aquest dilluns, segons el Meteocat continuarà plovent. Protecció Civil ha activat la matinada d'aquest dilluns l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per previsió de crescudes sobtades a la conca del riu Ebre. Fins ara, les incidències s'han limitat a Balaguer, on s'han inundat dues residències geriàtriques (residència Santa Maria i residència Sant Domènec). Tanmateix, no ha calgut evacuar cap usuari.

A la Catalunya central, l'avís per intensitat de pluja és entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda. Les tempestes podran deixar 20 mm en 30 minuts i podran anar acompanyats localment de calamarsa i fortes ratxes de vent. L'avís alerta de perill alt al Berguedà i perill moderat al BagesAnoiaMoianès i Solsonès.

Respecte a la temperatura, s'espera que durant aquest dilluns hi hagi un descens de les temperatures que podrien deixar les màximes en 25 graus i les mínimes en els 15.