Berga viu amb consternació la notícia de la mort del cirurgià Lluís Ballús Planas, de 62 anys d'edat. Va morir, ahir, a l'hospital Sant Bernabé, víctima d'una malaltia irreversible. La notícia va colpir el món de la medicina a la Catalunya Central, on era un professional conegut i valorat per la seva feina a Berga i Manresa. També es va sentir la pèrdua a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ja que ell va ser un dels impulsors i líders de la secció de Berga i representant del territori al secretariat nacional de l'entitat independentista.

El funeral tindrà lloc demà, divendres, a les 4 de la tarda a l'església parroquial de Berga. La sala de vetlles romandrà oberta avui, dijous, de 10 a 1 i de les 4 a les 8 del vespre, i divendres, de les 10 a la 1, a la funerària Ferran. La setmana entrant és previst celebrar una cerimònia de comiat al Pi de les Tres Branques i al Pi Jove al pla de Campllong (Castellar del Riu).

Lluís Ballús va iniciar la seva carrera professional com a metge l'any 1981 a l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga, on va treballar fins al 1990. Va ser aleshores que va començar una nova etapa al Centre Hospitalari de Manresa. Va tornar a exercir a l'hospital berguedà el 2006 i, actualment, n'era el cap de cirurgia.

Ahir, el doctor Ferran Pastor, un dels companys i amic de Lluís Ballús, deia que "tenia Berga en el seu cor". Recordava que, ja quan era estudiant de Medicina, "la seva gran il·lusió era crear un bon servei de cirurgia en el seu hospital de Berga". Per a Pastor, el seu company "com a cirurgià era tècnicament impecable i amb una humanitat excepcional. Era cirurgià de les persones, i no de les malalties. Apreciat per tothom i amic de la majoria dels seus pacients". El doctor Pastor assegurava que Ballús "coneixia des de l'inici el pronòstic de la seva malaltia i ha viscut aquests mesos amb coratge i dignitat". I revelava que, "després de la seva dura experiència viscuda els últims mesos, va demanar als metges que aprenguin cada dia a ser una mica més persones i propers als pacients. L'última lliçó d'un gran cirurgià".

Per la seva banda, el metge berguedà Josep Vidal, coordinador d'urgències de l'ICS a la Catalunya Central, recordava que Lluís Ballús va ser "dels primers de fer operacions de laparoscòpia els anys 90 al Centre Hospitalari de Manresa". Vidal estudiava i hi anava a aprendre durant els estius. "Era un gran cirurgià, tenia molt bones mans, era curós i precís, amb una gran capacitat d'innovació i d'adaptar-se i aprendre per implantar les noves tecnologies".