La consellera de Cultura, Laura Borràs, va inaugurar ahir la restauració del monestir de Santa Maria de l'Estany, una intervenció que s'ha dut a terme al llarg del darrer mig any. Les obres s'han concentrat al claustre, on s'ha treballat en la millora del sistema de recollida d'aigües, la restauració de la columnata i l'adequació dels accessos. La restauració ha permès ampliar la visita del monument.

Unes filtracions d'aigua i la dificultat del manteniment de les canals havia provocat la presència d'humitats i despreniment de la capa superficial de la coberta. Per tal de garantir la impermeabilització s'ha substituït la coberta que hi havia i s'hi ha col·locat una nova canal perimetral a l'extrem que recull totes les aigües i d'aquesta manera protegeix el conjunt de les columnes.

Abans de visitar el claustre remodelat, la consellera va fer un breu discurs en què va recordar unes paraules de l'escriptor Umberto Eco: «Cada cultura absorbeix elements de les cultures pròximes i llunyanes, però després es caracteritza per la manera en què incorpora aquests elements».

Al pati, a més dels nous pous de grava i d'una nova xarxa de sanejament que connecta a l'existent, s'han substituït els xiprers per una plantació de plantes aromàtiques. La restauració de la columnata ha consistit en la neteja, consolidació i protecció de columnes, bases, capitells, impostes i murets del conjunt. Aquestes tasques han tingut el seguiment del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. A més, s'ha construït una nova escala d'accés públic que connecta la zona visitable del museu, situada a la planta baixa, amb el sobreclaustre.

L'actuació al monestir s'ha realitzat sota la direcció de l'equip format per l'arquitecta Meritxell Inaraja i els arquitectes tècnics de l'empresa Ardèvol Consultors Associats.

Restauració per l'1% cultural

Les obres de restauració del monestir de Santa Maria de l'Estany, amb una dotació de 300.000 euros, s'han dut a terme d'acord amb el conveni específic establert entre el departament de Cultura, Cedinsa Eix Transversal i el Bisbat de Vic, com a propietari del monument.

Cedinsa ha patrocinat, en aplicació de l'1% cultural, 7 actuacions d'interès de la Generalitat, amb una inversió total de 2.400.000 euros. L'any 2012 es va signar el conveni marc de col·laboració entre els departaments de Cultura i de Territori i Cedinsa Eix Transversal per al patrocini de la restauració de béns culturals, i es va establir el marc de la col·laboració per dur a terme la restauració, conservació, recuperació i millora de béns d'interès històric, artístic i arqueològic.