Intent de cop d'estat fallit a Bolívia: detenen el general de l'exèrcit

El president denuncia "mobilitzacions irregulars" d'unitats de l'exèrcit

Així ha estat l'intent de cop d'estat fallit a Bolívia

EFE

ACN

Fracassa l'intent de cop d'estat a Bolívia, després de dues hores d'incertesa amb soldats i tancs desplegats a la capital del país, La Paz. El comandant general de l'exèrcit, Juan José Zúñiga, ha amenaçat de prendre el control de la seu del govern bolivià i un grup d'agents de la policia militar ha aconseguit entrar a l'edifici de l'executiu, on s'han enfrontat amb el president del país, Luis Arce.

El líder bolivià ha rellevat tota la cúpula militar i el nou comandant general de l'exèrcit ha exigit la retirada de les tropes. Zúñiga ha estat detingut.

Arce havia denunciat dimecres a la nit a través de la xarxa social X "mobilitzacions irregulars d'algunes unitats de l'exèrcit" del país i va demanar respecte per a la democràcia.

També en aquesta xarxa social l'expresident del país Evo Morales va alertar que s'estava gestant un "cop d'estat". Morales va penjar un vídeo en què es veu un escamot de membres de la Policia Militar boliviana que es desplega a la plaça Murillo de la capital boliviana, La Paz, centre polític del poder de Bolívia. "Convoquem els moviments socials del camp i la ciutat a defensar la democràcia", afegia l'exmandatari.

Morales afirmava al text: "Han convocat a les 3.00 pm a reunió d'emergència a l'Estat Major de l'Exèrcit a Miraflores amb uniformes de combat".

Enmig de la confusió de la situació, Morales també va assenyalar a un general de l'exèrcit de cognom Zuñiga com a artífex de la revolta i va declarar "vaga general indefinida i bloqueig de camins". "No permetrem que les Forces Armades violentin la democràcia i atemoreixin el poble".

Posteriorment va assenyalar que un Grup del Regiment Especial de Challapata 'Mendez Arcos' han pres la plaça Murillo "amb franctiradors", un fet que, al seu parer, "semblaria indicar que havien preparat amb anticipació el cop d'estat. Per això va demanar al "poble amb vocació de democràcia" que defensés "la Pàtria d'alguns grups militars que actuen contra la democràcia i el poble".