Llum verda a la creació d'una especialitat de medicina d'urgències i emergències

Aquesta formació, aprovada pel Consell de Ministres, durarà quatre anys i els dos primers seran comuns amb la medicina de família

Un professional sanitari passa per davant d'una de les entrades a urgències de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona

Un professional sanitari passa per davant d'una de les entrades a urgències de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona / ACN/Pau Cortina

ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la creació d'una nova especialitat en medicina d'urgències i emergències. Tal com ha detallat la ministra portaveu, Pilar Alegría després de la reunió setmanal de l'executiu, aquesta nova categoria tindrà una durada de, com a mínim, quatre anys. Tot i això, els dos primers seran comuns amb l'especialitat de medicina familiar i comunitària. També es permetrà que els professionals d'una branca o l'altra puguin obtenir la doble titulació si superen una prova d'avaluació i un període formatiu. Fins ara, l'atenció d'aquesta mena de malalts la feien especialistes de medicina general, però l'augment de la complexitat dels casos ha fet que el sector reclamés una nova especialitat.

A Espanya, segons les últimes dades recollides al Sistema d'Informació Sanitària el 2021, es van fer 21 milions d'urgències hospitalàries, nou milions de demandes d'assistència urgent i 30 milions d'urgències a l'Atenció Primària. L'objectiu del govern és establir el títol d'especialista en Medicina d'Urgències i Emergències, actualitzar, si cal, la formació de Medicina Familiar i Comunitària quan s'estableix un període formatiu comú, i regular-ne l'obtenció del nou títol per a especialistes en ambdues disciplines.

La norma també regula l'accés "extraordinari" al títol d'especialista en Medicina d'Urgències i Emergències per a professionals que compleixin certs requisits d'experiència i formació. Ho podran fer de manera directa les persones que acreditin una prestació de servei durant, almenys, quatre anys dins dels set immediatament anteriors a l'entrada en vigor del decret. .

En el cas dels professionals que acreditin un exercici professional entre dos i quatre anys, en els quatre anys immediatament anteriors a l'entrada en vigor de la norma hauran de superar una prova. Les proves pràctiques, que tenen la finalitat de comprovar que els aspirants han adquirit les competències necessàries per a l'exercici de l'especialitat, consistiran en l'anàlisi de tres casos clínics relacionats amb el perfil professional de Medicina d'Urgències i Emergències, utilitzant com a referència el programa formatiu oficial.

La norma també aprova la creació de la Comissió Nacional de l'Especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències que s'ha de constituir en el termini màxim de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquest del decret. Posteriorment, en el termini d'un mes, es formarà la Comissió delegada d'atenció immediata, conjunta amb la Comissió Nacional de Medicina de Família i Comunitària i, en el termini de sis mesos, des de la constitució dels òrgans assessors, s'han d'elaborar i publicar els nous programes formatius.