El jutge que investiga la trama russa del 'procés' va presumir de tombar l'amnistia: "Al Govern li queden dos telenotícies"

En un àudio, el magistrat del 'cas Volhov' diu que la imputació de Puigdemont seria "la tomba" de Sánchez

El magistrat Joaquín Aguirre, en una foto d'arxiu

El magistrat Joaquín Aguirre, en una foto d'arxiu / ALBERT GEA

Redacció

El jutge Joaquín Aguirre, que investiga la suposada ingerència russa en el 'procés' en el cas Volhov, va presumir en una conversa privada d'haver tombat l'amnistia, quan Junts va impedir que s'aprovés al Congrés, amb una frase contundent: "Al Govern [espanyol] li queden dos telenotícies alemanys. I ja està, a prendre pel cul".

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona va fer servir aquestes paraules mentre parlava amb funcionaris en dependències judicials, una conversa que aquest dilluns ha publicat Canal Red, el mitjà impulsat per l'exlíder de Podemos Pablo Iglesias.

"M'han dit que ahir es va tombar allò de la llei d'amnistia. Es va tombar per mi", va dir Aguirre, segons l'enregistrament, que pel context es va haver de produir l'1 de febrer, el dia després que Junts votés en contra de la llei d'amnistia al Congrés. La postura del partit de Puigdemont va obligar a reobrir el procés parlamentari fins a l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia el 30 de maig passat.

"És clar, és que serà la tomba, ho serà. Al Govern [espanyol] li queden dos telenotícies alemanys. Dos. I ja està. A prendre pel cul. Hi ha gent que ja s'està situant, ha pres partit, i el partit sóc jo", va afegir Aguirre, en un altre àudio difós per Canal Red.

Passant per alt l'amnistia

Amb l'amnistia ja en vigor, Aguirre va acordar el 21 de juny passat obrir una nova peça sobre la ingerència russa en el 'procés', després que l'Audiència de Barcelona li ordenés tancar la que tenia oberta, i va implicar pels delictes de traïció i malversació als expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Artur Mas, entre d'altres.

Abans d'impedir-li seguir amb la investigació de la suposada ingerència russa en el 'procés', l'Audiència de Barcelona va acordar el 5 de juny passat mantenir Aguirre al capdavant de la causa, en no apreciar que tingués interès en el cas, "ni tan sols a l'àmbit ideològic".

En concret, l'Audiència va rebutjar la recusació d'Aguirre que va plantejar Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i del seu assessor Josep Lluís Alay, per una entrevista del magistrat en una televisió alemanya en què parlava de la investigació del cas Volhov sobre la suposada ingerència russa en el procés.

Després que el jutge obrís una nova peça, amb l'amnistia ja en vigor, sobre la suposada trama russa, Boye ja va anunciar que es querellaria contra Aguirre per prevaricació, una decisió en què avui s'ha reafirmat en transcendir aquests comentaris que el magistrat va fer sobre el cas.

Puigdemont suggereix que Aguirre ha vulnerat el Codi Penal

El líder de Junts Carles Puigdemont ha suggerit que el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha incomplert el Codi Penal. "Quan els jutges fan política des del seu càrrec i el fan servir per subvertir l'estat de dret, això té un nom. I el trobareu al Codi Penal", ha dit a través de la xarxa X després que s'hagi fet pública una conversa d'Aguirre en què s'atribuïa que no s'hagués aprovat l'amnistia al Congrés en la primera votació. El mateix jutge, en el marc de la suposada trama russa, havia maniobrat per imputar a Carles Puigdemont, Gonzalo Boye i Josep Lluís Alay un delicte d'alta traïció, que quedava fora l'amnistia.

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, apunta que el CGPJ hauria d'actuar d'ofici contra Aguirre. "Els bons jutges i fiscals, que n'hi ha i molts, s’haurien de rebel·lar perquè això ho empastifa a tot", afegeix Turull. I també es pregunta quants jutges Aguirres hi ha en aquest "entramat politicojudicial".