Reserves hídriques

Les primeres pluges de l’estiu deixen els embassaments al 40%

Les dessaladores continuen produint aigua i el sistema d’aigua regenerada està encara en marxa per assegurar les reserves tant com sigui possible

El pantà de Sau

El pantà de Sau / ACN

Guillem Costa

Per acreditar la fi de la sequera de manera oficial, les reserves de les conques internes de Catalunya haurien d’arribar al 60% de la seva capacitat. No obstant això, hi ha consens en què, avui dia, la situació és poc preocupant: després d’una primavera plujosa, la majoria dels habitants de les comarques més afectades per la crisi hídrica viscuda durant l’últim any entren a l’estiu sense restriccions: en l’anomenada fase d’alerta.

Es donava per fet que juliol i agost serien dos mesos secs i que, per a culminar la remuntada, caldria esperar a la pròxima finestra humida, la tardor. Però el mes de juliol ha començat amb pluges, que no només han afectat el litoral sinó també les capçaleres dels rius Ter i Llobregat. Aquestes precipitacions es mostren ja en les dades a temps real dels pantans, encara que no amb tanta força com va succeir en setmanes anteriors.

Els embassaments del sistema Ter Llobregat ja estaven començant a descendir lentament, com és habitual en cada estiu, però ara han experimentat un lleuger repunt. El conjunt de les conques internes, afligides per les poques reserves a Darnius Boadella (Alt Empordà), Riudecanyes (Baix Camp) i Siurana (Priorat), se situen al 36,11%. Si només s’analitzen els pantans del Ter i el Llobregat, el volum embassat és del 39,21%.

El pantà de Sau, ja amb part de l’església de Sant Romà coberta d’aigua, es troba al 42% de la seva capacitat, mentre que el de Susqueda, també en el curs del riu Ter, es troba al 35%. La Baells, al Llobregat, contínua per sobre del 50%.

Afrontar l’estiu amb els pantans al 40% assegura no haver d’entrar en fase d’emergència, el semàfor vermell de la sequera, com a mínim fins a 2025. De totes maneres, el Govern ha optat per mantenir la producció d’aigua a través de les fórmules alternatives. Les dessalinitzadores continuen produint aigua i el sistema d’aigua regenerada està encara en marxa en el riu Llobregat. Per què? Per assegurar que les reserves durin tant temps com sigui possible.