El Consell Comarcal i la família de mossèn Josep Maria Ferran van signar ahir un conveni per tal de dipositar el fons documental del religiós a l'Arxiu Comarcal del Solsonès. La documentació, de gran rellevància social i cultural, abasta des de final del segle XIX fins a començament del segle XXI, i forma un embalum d'uns dos metres lineals.

El fons d'arxiu cedit és molt variat: hi destaca, sobretot, la documentació relacionada amb la seva activitat en l'obra diocesana, la història de la Mare de Déu del Claustre, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i la seva tasca a l'escola de Formació Professional Castellvell. El fons també conté documentació familiar i personal.

La família Ferran, conscient de l'interès públic d'aquesta documentació, ja havia manifestat anteriorment la seva voluntat de conservar-la i fer-la accessible als investigadors. En l'acord signat entre les dues parts, s'estableix el dipòsit dels documents a l'arxiu "per un període de 20 anys, renovables automàticament si no hi ha cap denúncia per aquest efecte".

Més enllà de l'àmbit religiós, mossèn Ferran va tenir una influència notable en diversos aspectes de la ciutat i la comarca. En aquest sentit, va intervenir en el debat sobre l'emplaçament de l'embassament de la Llosa del Cavall, en la fundació de l'escola de Formació Professional Castellvell i en el disseny del sistema de proveïment d'aigua potable a Solsona.