Una nova empresa pública aplegarà els actius turístics municipals de Manresa

Manresana d’Actius Turístics, Museus i Fires fusiona la Fundació Turisme i Fires, i la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia

El claustre de l’antic col·legi de Sant Ignasi, a Manresa

El claustre de l’antic col·legi de Sant Ignasi, a Manresa / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Manresana d’Actius Turístics, Museus i Fires és el nom de la nova societat pública que gestionarà el Museu del Barroc de Catalunya i el conjunt d’espais museïtzats municipals i, també, les fires que se celebren a la ciutat i el conjunt d’actius turístics de què disposa la capital del Bages.

L’empresa s’ha creat en considerar que la constitució d’una societat pública serà la forma més eficient de gestionar el conjunt d’actius turístics de la ciutat, amb el Museu del Barroc de Catalunya com a punta de llança. Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Pere Massegú, en el darrer ple municipal «l’empresa substituiria dues fundacions: Turisme i Fires i Aigües de Manresa-Junta de la Séquia».

 Aquesta darrera és fruit de la col·laboració entre la Junta de la Séquia, entitat mancomunada dedicada a la gestió d’aquest canal d’aigua entre Balsareny i Manresa, i Aigües Manresa, l’empresa pública de gestió d’aigües a una vintena de municipis Bages. Ambdues entitats reverteixen als ciutadans part dels seus beneficis.

Sota la marca Parc de la Séquia gestiona diferents espais i equipaments que tenen una vinculació directa amb la Séquia de Manresa i el paper que ha jugat la seva aigua per al desenvolupament econòmic, social i cultural: El camí de la Séquia, l’InfoSéquia, el parc de l’Agulla, el Centre de l’Aigua de can Font, el Museu de l’Aigua i el Tèxtil i la Casa de la Culla.

El turisme pren protagonisme

La Fundació Turisme i Fires de Manresa gestiona les fires que se celebren a la ciutat, els espais que gestiona Turisme (el carrer del Balç, l’Espai 1522). Els espais culturals no. El Casino el gestiona directament Cultura de l’Ajuntament, i l’espai de La Plana, Manresana d’Equipaments Escènics (MEES), que també es fa càrrec del teatre Kursaal i el Conservatori. 

La fundació municipal Fira de Manresa va passar el 2018 a anomenar-se Turisme i Fires de Manresa. A la gerència hi ha Albert Tulleuda, que va ser nomenat per a aquest càrrec el maig del 2016 de la que aleshores era, únicament, Fira de Manresa.

L’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem Manresa ja fa temps que va veure que seria millor transformar les fundacions en una empresa municipal, com ara Manresana d’Equipaments Escènics o Fòrum. El resultat ha estat Manresana d’Actius Turístics. Museus i Fires.

Aquesta transformació, segons el govern, permetrà una major eficiència i agilitat en els procediments, en l’encàrrec de funcions i en la gestió dels serveis.

A la fusió de la Fundació Turisme i Fires, i la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia s’afegirà com actiu l’antic col·legi Sant Ignasi, amb el Museu del Barroc.

En total un conjunt d’una quarantena de treballadors que passaran a trobar-se sota un paraigua comú per tal d’alinear els seus esforços i aconseguir un funcionament més coordinat.

El procés de formalització, del qual ja va avançar Regió7 les primeres passes, es va concretar en el darrer ple municipal amb la provisió de 70.000 euros per inscriure-la oficialment i dotar-la del primer capital perquè comenci a materialitzar-se.  

Inicialment es va informar que el Museu del Barroc de Catalunya s’inauguraria a Manresa pels volts de les festes de la Llum i seria gestionat per la Fundació Turisme i Fires convertida en empresa pública.

Actualment, els serveis turístics i de fires es gestionen a través de la Fundació Turisme i Fires de Manresa com a mitjà propi de l’Ajuntament de Manresa. El que s’ha fet és un pas més enllà i incloure dintre de la nova empresa la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia.