El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Manresa ha criticat les reticències del govern municipal a rebaixar el preu del bus urbà de la ciutat. A partir de l’1 de setembre i fins a 1 de gener la T10 s’abaratirà dels 9,10 euros a 6,35, i la i la TMes de 32 a 18 euros. El descompte és conseqüència de les mesures adoptades pel govern espanyol per fer front a la inflació.

Els socialistes consideren que aquest abaratiment, que és de fins un 43 % en el cas de la TMes i del 30 % a la T10, podria arribar a ser del 50 % si als ajuts de l’Estat s’hi afegeixen els de la Generalitat.

Un regal enverinat

El govern municipal va anunciar aquesta setmana l’abaratiment del preu del bus urbà. Però va advertir que, d’entrada, l’Ajuntament haurà de fer front a la diferència econòmica, fet que podria arribar a tensionar la tresoreria municipal si el govern espanyol no adquireix un compromís ferm i un calendari concret per pagar aquesta diferència. Segons l’opinió del regidor d’Urbanisme i Mobilitat, aquest ajut estatal és un regal enverinat.

Al darrer ple municipal, el govern va qualificar de «paternalista» i «populista» la mesura, recorda el portaveu socialista a l’Ajuntament, Anjo Valentí. En canvi considera que és un incentiu per augmentar l’ús del transport públic a Manresa. Rebutjar la bonificació «era negar un dret a la ciutadania de Manresa. Hagués sigut una desídia política no fer-ho, i un greuge comparatiu pels usuaris» de la ciutat respecte els d’altres municipis que es van acollir a la iniciativa.

Els socialistes a l’Ajuntament esperonen, ara, a l’equip de govern, a reclamar la bonificació que ofereix la Generalitat, que podria fer que el preu del bus urbà de Manresa s’abaratís un 50 %. «Esperem que el govern de l’Ajuntament faci els deures i que els manresans sàpiguen el cost final que tindrà el bitllet del servei de bus a partir de l’1 de setembre», assegura Valentí.

Mesura de xoc temporal

El portaveu dels socialistes a l’Ajuntament de Manresa recorda que l’abaratiment del preu del transport urbà és temporal i una mesura de xoc pensada «per un moment excepcional com el que estem patint a causa de la crisi energètica, la guerra a Ucraïna i l’alça de preus».

Segons l’opinió de Valentí, afirmar que és una mesura populista «és desconèixer quin moment polític vivim». També assegura que la mesura beneficiarà especialment a les persones amb un menor poder adquisitiu perquè són les que més utilitzen el transport públic. «Per tant, és un aval just i equitatiu», diu.