Els dies 20 i 21 de juny del 2016 Manresa acollirà la primera edició d'un Congrés Internacional en Turisme Religiós i Patrimoni Jesuític. Serà un mes abans de la cloenda del primer Any Jubilar Ignasià a la capital del Bages.

Josep Lluís Iriberri, director de l'Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, explica que el congrés que tindrà lloc a Manresa és d'àmbit internacional i que "la voluntat és fer-hi venir gent representativa de la tradició patrimonial jesuïta estesa per tot el món, ja siguin acadèmics -és un congrés en el qual es presentaran comunicacions i papers d'investigació-, professionals -és a dir, gent de l'administració pública- i privats que han desenvolupat projectes empresarials al voltant del patrimoni jesuític i del turisme". Les places seran limitades a entre 80 i 100 persones, però es podran ampliar si es creu necessari. El segon congrés tindrà lloc "el 2017 o 2018 a Loiola o Sant Sebastià, com ha estat acordat amb la universitat de Deusto i el govern Basc. L'Ajuntament de Manresa volia que el primer fos aquí i ens hem posat d'acord entre tots".

Iriberri serà el coordinador d'aquesta primera edició des de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi, Universitat Ramon Llull, amb la coorganització de la UB. El jesuïta informa que els temes que s'hi tractaran són molt variats, "encara que la vinculació sigui prioritària amb el tema del patrimoni i turisme, que és el que interessa a Manresa per desenvolupar el seu pla estratègic".

Tres ponències a Girona

També relacionat amb el turisme, aquest mes s'ha celebrat a Girona el 7è Congrés Internacional sobre Religió, Turisme i Pelegrinatge, que ha reunit més de 80 especialistes de totes les religions i de tot el món. S'hi van presentar tres ponències relacionades amb el Camí Ignasià: "Pelegrins al Camí Ignasià: una anàlisi de les seves motivacions i percepcions", de Basagaitz Guereno i Marina Abad, de la Universidad Deusto San Sebastián; "El projecte estratègic Manresa 2022: cap a la commemoració dels 500 anys de la visita del pelegrí Sant Ignasi a Manresa", a càrrec de Sònia Puyol i d'Esperança Holgado, responsables de Turisme de Manresa; i "Els rastres de Sant Ignasi a Manresa. Un nou incentiu per al turisme religiós?", de Joan Carles Llurdes, de la UAB. Entre d'altres, les ponències van destacar el potencial del Camí Ignasià de Loiola a Manresa.