L'alberg del Carme no tancarà l'agost per primer cop en 25 anys. Estarà obert tots els dies, mentre que, fins ara, tancava la majoria de setmanes. L'any passat ho va fer entre els dies 11 i 29. Romandrà obert per donar servei als potencials pelegrins que arribin a Manresa pel Camí Ignasià. Ho va anunciar, ahir, la cap de la unitat de Turisme i Promoció de Manresa, Esperança Holgado, en la presentació del nou centre provisional d'acollida dels pelegrins al Museu Comarcal.

Obert el 1990, al cap de sis anys l'alberg del Carme va destinar una part de les instal·lacions a residència d'estudiants, de manera que 53 places eren per a alberg i 31 per a residència. Després d'uns anys d'un increment constant de les pernoctacions, el 2002 es van situar en les 19.000 anuals, xifra que va davallar fins a les 14.000 el 2009. La disminució de la demanda pel que fa a les places de residència va fer que s'eliminessin i que actualment totes, un centenar, siguin per als alberguistes.

Que l'alberg, que depèn de la Generalitat, tanqués l'agost sempre ha generat perplexitat. L'explicació que s'havia donat és que es feien coincidir les vacances del personal que hi treballa amb les dels estudiants que acollia i, també, que era l'època amb menys demanda. Enguany, per primera vegada, no tancarà. A més a més, tindrà una oferta pensada per als pelegrins menors de 30 anys, que hi podran dormir amb esmorzar inclòs per 14,30 euros, preu que suposa una rebaixa del 10% respecte a la tarifa habitual. Segons Holgado, els hotels i la restauració de la ciutat també preparen "bones ofertes" per als pelegrins.

El jesuïta Josep Lluís Iriberri, director de l'Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, reclamava ahir més implicació de l'administració pública i dels actors privats per oferir preus competitius amb els dels hostatges i albergs que troben durant el trajecte els pelegrins que fan el Camí de Sant Jaume, amb el qual ha de "competir" el Camí Ignasià. Va insistir que oferir pernoctacions a bon preu -va parlar de 3 i 5 euros- farà que els pelegrins es quedin i que l'endemà se'n beneficiïn la restauració i el comerç