L'ampliació de l'horari de mestres i professors impulsada pel departament d'Ensenyament de la Generalitat l'any passat no ha estat suficient per oxigenar i poder donar més cabuda a centres com el de formació d'adults de Manresa, el Jacint Carrió i Vilaseca. L'escola, l'única de la Generalitat a tot el Bages, ha matriculat en aquest inici de curs 760 persones i n'ha apuntat 207 en llista d'espera. Això vol dir que gairebé una cinquena part de les persones que s'hi volen matricular en queden fora. En realitat, però, aquest percentatge encara és més alt, ja que la direcció de l'escola ha decidit no fer llistes d'espera excessivament llargues i tancar-les quan ja és impossible que la persona pugui entrar. Per tant, no hi ha dades reals de la xifra de persones que s'han quedat sense poder accedir en alguna de les formacions, però el que és segur és que supera les 200 persones.

Fa dos anys, quan l'escola va batre rècords de demanda, es van arribar a apuntar en llista d'espera 659 persones. Aleshores, però, el centre oferia menys places -va matricular 682 alumnes. Des del curs passat s'ha augmentat el nombre de grups per treure's el graduat d'ESO gràcies a l'increment d'una hora per professor que va proposar el departament d'Ensenyament l'any passat.

El fet que des de l'any passat el graduat d'ESO -una de les formacions més sol·licitades- també es pugui fer a distància, per mitjà de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), també ha afavorit que la demanda no fos tan exagerada com la del curs 2009/2010 . Els matriculats en aquest curs, malgrat que reben tutories d'un professor de l'escola d'adults de Manresa, no comptabilitzen en el còmput d'alumnes que són matriculats en aquest centre.

L'atur, la primera causa

La crisi i els seus efectes continuen sent darrere d'aquesta forta demanda de formació per a adults. El director de l'escola d'adults Jacint Carrió, Fermí Porta, comenta que els arriba molta gent que s'ha quedat sense feina i que veu necessari formar-se per millorar el currículum i, així, tenir més possibilitats d'accedir al mercat laboral. En aquest sentit, Porta assegura que, fins i tot, "rebem gent a la qual l'administració demana seguir un curs de català per tenir accés a prestacions econòmiques i vénen ben bé per això". Aquest tipus d'alumne no és el més desitjat per l'escola, perquè tal com apunta el director del centre, "en realitat no vénen a aprendre, venen només per aconseguir un paper".

Tot i que els professors fan una hora més que fa dos anys, el pressupost del departament destinat a aquest centre continua congelat; "els professors cobrem el mateix que abans de fer una hora més", aclareix Porta.

Cap curs amb places vacants

A hores d'ara no hi ha places vacants en cap dels tretze cursos que ofereix el centre de formació d'adults de Manresa. Les formacions més sol·licitades i, per tant, amb més grups, són el cicle de formació instrumental 1 (alfabetització), el curs de preparació per accedir a un cicle formatiu de grau superior i el català inicial. Aquestes tres formacions tenen tres grups cadascuna. D'altra banda, tenen dos grups els graduats d'ESO nivell 1 i el nivell 2, i el curs de preparació d'accés a la universitat per a majors de 25 anys. La resta de formacions que s'ofereixen a l'escola d'adults de Manresa, els cicles de formació instrumental II i III (neolectors i certificat), el de preparació per accedir a un cicle formatiu de grau mitjà, l'anglès inicial, l'anglès funcional, la informàtica inicial i la informàtica funcional, tenen només un grup per curs.

A la manca de recursos econòmics per poder ampliar l'oferta, se suma la limitació de l'espai físic, ja que l'escola comparteix la Casa Caritat amb diverses entitats com ara l'associació de veïns de Vic-Remei, el CIO, l'INEM o també la Fundació Cots.