Unanimitat dels directors dels centres de secundària de Manresa. Tots aplaudeixen la proposta de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i afirmen que, si esti- gués a les seves mans, tornarien els exàmens de recuperació al mes de setembre.

Una setmana després que Rigau anunciés que ha iniciat negociacions amb la comunitat educativa per analitzar la viabilitat d'una proposta que pretén posar fi al fracàs escolar, Regió7 ha parlat amb els directors i directores dels onze centres de secundària de Manresa. A excepció del Col·legi Ave Maria, que s'ha negat a participar en el sondeig, la resta han valorat positivament la proposta. "Fer que els que han suspès el juny hagin de treballar a l'estiu és una bona manera de potenciar la cultura de l'esforç", assegura Toni Massegú, director de l'institut de Cal Gravat. Jordi Vilaseca, director de la Joviat, afegeix que "si les escoles hem de ser generadores d'oportunitats, les hauríem de donar realment".

Amb l'entrada de la LOGSE i l'eliminació de l'educació bàsica, el BUP i el COU, es van suspendre els exàmens al setembre. Teresa Torra, directora de l'institut Pius Font i Quer, opina que la convocatòria de setembre no s'hauria d'haver eliminat mai. "A la universitat, que teòricament són més responsables, bé que els van mantenir", recorda.

Actualment, una vegada acaba el curs i es realitzen els exàmens finals, els estudiants de secundària realitzen una convocatòria extraordinària abans d'acabar el mes de juny. "El temps que tenen resulta insuficient i pràcticament no es perceben canvis", afirma Jesús Mollet, director del col·legi Fedac-Santa Rosa de Lima. "El setembre funcionarà realment per a aquells que s'esforcin i treballin durant l'estiu; per als que, com durant el curs, no aproven perquè no treballen, servirà de poc", opina la directora del col·legi Oms i de Prat, Dolors Cauba.

La família i els professors

La majoria dels directors de secundària consultats coincideixen que estudiar a l'estiu pot traduir-se en una major implicació de les famílies en l'educació dels seus fills. "Ara suspenen el juny i ja no s'hi pot fer res. Amb l'estiu els pares i mares poden reaccionar abans que sigui tard", remarca Josep Castilla, director de l'institut Lluís de Peguera.

Segons els directors dels centres de secundària de Manresa, el pes que té actualment el claustre de professors és excessiu, en especial en aquells alumnes que s'estant jugant el fet de passar de curs. Actualment, poden fer-ho amb un màxim de dues assignatures suspeses, tres si així ho ha decidit el claustre. "Els canvis que es poden percebre entre exàmens finals i extraordinaris són pràcticament insuficients i acabem sent els professors els que hem de valorar si pel seu rendiment i esforç es mereix aprovar", diu Francesc Anton, director del col·legi La Salle Manresa.

Reajustament d'horaris

Si el Govern de la Generalitat acaba aprovant la reforma i recuperant els exàmens de setembre, el calendari acadèmic dels centres educatius es podria veure afectat. Francisco Fernández, de l'institut Lacetània, recorda que "els grups estarien oberts fins a les avaluacions del setembre, pel que també es retardaria el període de matrícules". Per la seva banda Marta Codina, directora de l'institut Guillem Catà, recorda que abans de la LOGSE les matriculacions ja es feien el setembre. "Si abans es podia fer suposo que ara també ens podríem adaptar de nou", diu.