La Baells passa del 32 al 36% en 48 hores

Les pluges de finals d'abril han permès que l'embassament berguedà remunti després de caure fins al 19,2% el 10 de març passat

Vista de l'embassament de la Baells, aquest dijous, 2 de maig

Vista de l'embassament de la Baells, aquest dijous, 2 de maig / Oscar Bayona

Pau Brunet

Pau Brunet

Un dels embassaments catalans que més s'ha beneficiat de les pluges dels darrers dies és el de la Baells, que aquest divendres al vespre ha arribat al 36% de la seva capacitat, 4 punts més que fa 48 hores, segons el visor l'Aigua en temps real de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

En xifres globals, el pantà berguedà té en reserva, ara, 39,4 hm³ dels 109,43 que pot emmagatzemar com a màxim. Ha estat un creixement concentrat en els darrers dies, coincidint amb l'episodi de pluges, que ha permès revertir lleugerament la situació i allunyar-se del 19,2% de capacitat que ha estat la dada més baixa d'aquest 2024, registrada el 10 de març. Fa un any, rondava el 25,5%.

Evolució del nivell de la Baells des del 10 de març

Evolució del nivell de la Baells des del 10 de març / ACA

Els ruixats de final d'abril van ser especialment generosos a la capçalera del Llobregat. Un dels municipis de la regió central on van caure més litres d’aigua va ser Bagà, amb una xifra que va arribar fins als 127 mm. A la Pobla de Llitet també s'hi van registrar més de 80 mm.

Quant als altres dos embassaments de les comarques centrals, aquest divendres al vespre també continuen acumulant aigua. Amb dades de l'ACA de les 20 h, el pantà de Sant Ponç es troba al 32,2% (fa 48 hores estava al 31,82%) i el de La Llosa del Cavall té ple el 23,5% de la seva capacitat (un punt més que fa 48 hores).

Pobles del Berguedà i del Solsonès van sortir ahir de l'excepcionalitat

Els pantans van remuntant, i alguns municipis van sortint de l'excepcionalitat per passar a alerta per sequera. Això és el que va passar ahir, dijous, amb 23 municipis de la capçalera del Llobregat, segons la resolució de l’ACA que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Són Bagà, Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de N’Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gisclareny, Gombrèn, Gósol, Guardiola de Berguedà, Guixers, la Coma i la Pedra, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, les Lloses, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Llorenç de Morunys, Vallcebre i Vilada.

Les conques internes de Catalunya es divideixen en 18 unitats d’explotació i ara mateix n’hi ha una en Emergència II (Darnius-Boadella), cinc més en Emergència I (Embassament Ter Llobregat, Embassament Ter, Embassament Llobregat, Riudecanyes i Aqüífer Fluvià-Muga), 7 en excepcionalitat, 2 en alerta, una en prealerta i dues en normalitat.