L'Ateneu Columna Terra i Llibertat i el Centre d'Estudis Josep Ester Borràs de Berga van protagonitzar ahir una nova acció de la seva campanya per a la recuperació de la memòria històrica, especialment, del moviment obrer de la comarca, a través del canvi del nomenclàtor dels carrers i places de la ciutat. Una cinquantena de persones va assistir al rebateig de dos carrers de la ciutat que porten el nom de dos mossens.

Ahir al matí, al carrer Mossèn Huch, que ja va ser batejat simbòlicament fa uns mesos amb el nom del guerriller llibertari berguedà Marcel·lí Massana, s'hi va col·locar una segona placa, mentre que al carrer Mossèn Espelt s'hi va instal·lar la primera placa amb el nom d'Alfonsina Bueno, una berguedana empresonada a Mauthausen.

Un dels membres dels grups impulsors de la campanya reivindicativa, Josep Cara, va assegurar ahir que es tracta de perseguir dues lluites: la de la memòria històrica "íntegra i vinculada amb el present" per mitjà de la reivindicació directa, "perquè cap dels ajuntaments ha fet cap pas per a aquesta recuperació", i per altra banda, la lluita contra l'ordenança de civisme, "perquè en virtut d'aquesta ordenança han multat un dels companys que van identificar el maig en la col·locació de la primera placa del carrer Marcel·lí Massana".

Per als impulsors de la iniciativa, és important batejar aquests carrers amb el nom de berguedans "que es mereixen ser reconeguts". Ahir es va aprofitar la presència de Joan Busquets, un dels companys de la guerrilla del grup de Massana, per rebatejar de nou el carrer Mossèn Huch, i també es va batejar per primer cop el carrer Alfonsina Bueno, "que és un dels carrers claríssims que creiem que hi ha d'haver per ser una treballadora del tèxtil de Berga que va estar empresonada en camps d'extermini amb conseqüències terribles per a la seva salut".

Aquests són només dos dels trenta noms que van presentar en una llista completa al consistori berguedà amb l'objectiu de substituir alguns dels noms que consideren inadequats, relacionats amb l'Església o militars, entre d'altres. "Pensàvem que un govern d'esquerres hauria assumit la proposta i fet algun pas simbòlic, però com que no hi ha hagut voluntat política, nosaltres continuem amb les accions directes".

Multa en tramitació

Dos agents de la policia local van fer acte de presència ahir durant la penjada de les plaques. Cal recordar que membres dels grups impulsors han rebut la notificació d'una sanció per la seva participació a l'acte que es va celebrar el maig, aplicant l'ordenança de civisme. Un expedient que està en procés de tramitació i que pot acabar amb una multa de 750 euros. Ahir, Cara va explicar que, després de les al·legacions fetes sobre la qüestió, no han rebut, de moment, cap resposta. Va assegurar, però, que continuaran duent a terme accions com la d'ahir.