Probablement l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, no coneix els pans que elaboren al centenari forn de ca l'Agustí de Cercs. Però en aquest establiment, la seva popular sentència "relaxing cup of café con leche" ha estat el motiu que ha inspirat un nou producte que s'afegeix a l'àmplia gamma que ofereix aquest establiment fundat el 1884. Es tracta del relaxingpa que ha ideat Agustí Costa, representant de la cinquena generació de la família que es dedica a fer "bon pa". "La idea em va venir en el moment de sentir" la famosa al·locució de la dirigent madrilenya defensant la candidatura olímpica de Madrid 2020 a Buenos Aires fa uns dies. "Al moment em va venir la idea de fer un pa i vaig començar a donar-hi voltes al cervell". No ha tingut temps de rumiar gaire. "Havia de fer-ho ràpid perquè una cosa d'aquestes té gràcia si es fa al moment. A més pot ser que d'aquí a dues o tres setmanes aquest pa hagi quedat en el record", diu bromejant.

Però, com s'aconsegueix fer un pa amb efectes relaxants? "Vaig anar buscant a Internet ingredients que fossin tranquil.litzadors", explica Agustí Costa. Per això la barreja porta til·la i poliol menta. "Tota l'aigua que duu el pa és la infusió de til·la i poliol menta". A més hi va afegir pell de taronja prèviament ratllada i assecada, així com trossos d'ametlles filetejades. A més de la massa mare natural. Els pans elaborats amb massa mare natural "són més gustosos, requereixen més hores de repòs". La diferència amb la massa mare a seques és que aquesta porta llevat biològic, mentre que la massa mare natural no en duu.

L'elaboració consisteix a barrejar els diferents ingredients. Se'n fa una massa. Es deixa reposar en bloc un mínim de 4 hores. Es divideix i es deixa reposar mitja hora més. Se li dóna la forma, en aquest cas de barra d'uns 250 grams, i torna a reposar 20 hores més perquè fermenti a una temperatura d'uns 7 graus. En acabat es cou al forn durant tres quarts d'hora a una temperatura de 220 graus. El resultat: un barrot de crosta daurada, cruixent, amb una molla ullada i gustosa i, és clar, d'efectes balsàmics.

Agustí Costa calcula que n'ha venut uns 30 quilos des del cap de setmana. Diu que a la gent "li ha fet gràcia". Ell admet que "he aprofitat la jugada de la conya" de l'Ana Botella per crear aquest nou reclam per la fleca. Ara bé: amb la premissa bàsica que el producte ha de mantenir un nivell de qualitat elevat perquè "qui el compri, a part de la gràcia, quedi content perquè ha menjat un bon pa".

La qualitat és el lema de la casa. Agustí Costa ho resumeix ben senzillament: "per a mi l'important és fer el pa tan bé com puc". Entre setmana l'oferta és més limitada però els caps de setmana el forn ofereix més d'una vintena de pans diferents, majoritàriament elaborat amb blats del Berguedà i ecològics.