Navàs no tindrà l'escola-institut de titularitat pública que havia promès la Generalitat de cara al curs vinent, tal com van assegurar ahir l'Ajuntament i la comissió pro institut de l'escola Sant Jordi, on s'havia d'incorporar la secundària. Segons aquestes fonts, el nou govern de CiU hauria fet marxa enrere en el projecte per motius econòmics (si bé aquest diari no ha obtingut la confirmació directa d'Educació), malgrat l'acord per tirar-lo endavant que es va signar el novembre passat amb el departament, quan encara era en mans del tripartit.

La decisió de la Generalitat ha agafat de sorpresa tant l'Ajuntament com la comunitat educativa de l'escola pública de Navàs, tenint en compte que dilluns vinent s'havia d'obrir el període de preinscripcions. Per a l'alcalde, Josep Oliva, aquesta notícia "ens costa molt de pair", per això exigirà "que se'ns expliqui bé la decisió" en la trobada d'urgència que mantindrà demà al matí amb la consellera, Irene Rigau, amb qui intentarà reconduir la situació, tot i admetre que no serà fàcil.

I és que Navàs ja tenia molt coll avall que el curs vinent hi hauria l'escola-institut (una fórmula encara embrionària que dóna continuïtat a l'educació des dels 3 anys fins als 16). A final de novembre es va blindar un acord amb la Generalitat per posar en marxa el nou servei el setembre, de moment amb cargoleres, i des del departament es va assegurar que ja no hi hauria marxa enrere malgrat un possible canvi polític al Govern (vegeu Regió7 del 24 de novembre). Aquell acte institucional es va fer amb representació de l'AMPA i del consell escolar del CEIP Sant Jordi, com també de la plataforma a favor de l'institut i de la comissió pro institut públic (que inclou l'alcalde, la regidora d'Ensenyament i un membre de cada partit polític amb representació municipal).

Des d'aquell acord, "l'Ajuntament ha fet un esprint total" per garantir l'obertura del centre dins el termini establert, assegura Oliva, a l'hora de començar a posar a punt el solar municipal situat en un espai entre la carretera de Berga i el passeig de Ramon Vall on s'havien de situar les cargoleres. "Ja havíem mantingut contactes amb tècnics de la Generalitat" per planificar-hi la portada dels serveis, amb la previsió "que entre l'abril i el maig ens arribessin les cargoleres", afegeix Oliva.

La notícia també s'ha rebut com una galleda d'aigua freda entre els diversos grups vinculats a la defensa de l'institut. Per a Jordi Santasusana, que és membre de la plataforma, de l'AMPA, del consell escolar i de la comissió pro institut, aquesta decisió "és un desprestigi per a les institucions d'aquest país i una mostra de la prepotència del nou Govern, que no ha respectat una decisió ja pactada". Afegeix que "de cop, s'han carregat tota una feina feta i on ens va costar molt d'arribar", tenint en compte que la reivindicació en ferm de l'institut a Navàs s'arrossega des de fa més de quatre anys.

Quan només faltava una setmana per obrir les preinscripcions, als documents ja figurava el nom d'escola-institut Sant Jordi "i ja disposàvem d'un codi d'identificació", va explicar ahir Santasusana. Va dir que se sentia "enganyat" i es preguntava "com ens haurem de creure a partir d'ara el departament? Si decisions com aquesta depenen del color polític de qui governi, estem arreglats".