El Consell de l'Anoia elabora una guia per actuar en els casos de bullying fora de l'àmbit escolar

El treball vol ser un punt de referència per als professionals que han d'intervenir en els casos que es donin entre iguals

Consell comarcal de l'Anoia

Consell comarcal de l'Anoia / Arxiu

Redacció

El Consell Comarcal de l’Anoia ha publicat la nova Guia d’abordatge del bullying de la comarca de l’Anoia. Aquesta guia, ofereix "eines als professionals per a la prevenció, detecció o intervenció davant de situacions d’assetjament i ciberassetjament entre iguals", segons han explicat fons de la institució comarcal. El Consell l'ha fet pública en el marc del dia internacional contra el bullying que es va celebrar dijous, 2 de maig.

La nova Guia neix de la Comissió de prevenció, detecció i intervenció enfront de l’assetjament entre iguals, impulsada pel departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia i liderada pel Servei de Mediació Ciutadana. La Comissió està formada per agents representants de diversos àmbits (CCA, CEA, Salut, Educació, Joventut, Cossos de seguretat, EAP).

La Comissió va néixer arrel de la creixent preocupació pel fenomen del bullying i ciberbullying, per tal de donar resposta a les necessitats de la ciutadania de la comarca. Una de les actuacions que s’ha impulsat ha sigut la creació d’un circuit i protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront de l’assetjament entre iguals, quan aquests fets es detecten en l’àmbit de l’educació no formal i entre infants i joves menors de 18 anys.

El circuit ja es va presentar el mes d’octubre en la darrera reunió de directors i directores de tots els centres educatius de la comarca de l’Anoia i a les entitats dels diferents municipis que van participar en el projecte de formacions sobre Espais Lliures de Bullying que es va dur a terme al llarg del 2022-2023.

El següent pas, amb la intenció que sigui un instrument per acompanyar aquest circuit, és la nova Guia d’abordatge del Bullying de la comarca de l’Anoia, que té l'objectiu d'aprofundir en els conceptes i poder dotar d’eines a tots els i les professionals.

El circuit de prevenció, detecció i intervenció enfront de l’assetjament entre iguals dona resposta a la necessitat de definir canals clars de derivació i coordinació entre els professionals i agents socioeducatius de la comarca davant aquest fenomen. Aquest circuit s’adreça a aquells casos d’assetjament o ciberassetjament que es detecten en l’àmbit de l’educació no formal o en l’espai públic entre infants i joves que participen en projectes socioeducatius. En el marc dels centres educatius de primària i secundària s’aplicarà el “Protocol d’actuació davant de qualsevol tipus de violència en l’àmbit educatiu” del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, establint, sempre que sigui necessari, canals de coordinació amb el present circuit.